İhale

Doğu'da tapu ve kadastro çalışmaları yapılıyor

Tapu ve Kadastro Diyarbakır 7. Bölge Müdürlüğü, bölgede tapu ve kadastro çalışmalarını sürdürüyor

Bölge Müdür Vekili Halil Karacadağ AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün 2005 yılında Türkiye'nin kadastrosunun bitirilmesine yönelik olarak aktif bir irade sergilediğini ve başlatılan çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Kadastro olmadan kentsel dönüşüm projeleri ve kırsal kalkınma projeleri gibi bir takım çalışmaların yapılamadığını, bu nedenle konunun önem kazandığını vurgulayan Karacadağ, bu çerçevede Türkiye'nin her yerinde ihaleler yapılmak suretiyle kadastro çalışmaları başlatıldığını kaydetti.

Kurum olarak görev alanları olan Diyarbakır, Siirt, Batman ve Şırnak ve ilçelerindeki çalışmaların sürdüğünü anlatan Karacadağ, öncelikle talep olan yerlere gireceklerini belirterek, tamamlanan ve devam eden çalışmalar hakkında şunları söyledi:

"Kadastro çalışmaları Diyarbakır'ın Hazro ve Hani ilçelerindeki 9 birimde tamamlandı. Çermik ve Çüngüş'teki 3 birimde tamamlanmış, 12 birimde sürüyor. Kulp'ta 12 birimde çalışma tamamlanmış kabul aşamasındadır. Görev alanımızdaki 236 köyde ise arazi toplululaştırma işinin ihaleleri yapılmış ve çalışmalara başlanmıştır. Diyarbakır'ın Ergani, Eğil, Bismil, Dicle, Silvan ve Çermik ilçelerindeki 29 birimde toplulaştırma çalışmaları tamamlanmış, 33 köyde ise çalışmalara başlanmıştır. Batman'ın Hasankeyf, Siirt'in Şirvan, Pervari ve
Eruh, Şırnak'ın Güçlükonak ve Uludere ilçelerinde ise tamamlanan ve devam eden çalışmalar var. Kurum olarak öncelikle şu anda çalışma yapılan yerleri bitireceğiz, ardından kalanlara devam edeceğiz."

-ÇALIŞMALAR NASIL YAPILIYOR-
Karacadağ, kadastro ya da toplulaştırma için talep gelen yerler için tespit yapıldığını, itirazların da aşıldıktan sonra tescil yapılarak tapuya devir işlemleri yapıldığını söyledi.

Bir arazi için birden fazla kişinin hak iddia edebildiğini, bu gibi ihtilaflı konularda bilirkişiler ve çevre köylerin muhtarlarını dinleme yoluna gittiklerini anlatan Karacadağ, "Eski tapular var, tapu kaydı yoksa bilirkişi
faaliyetiyle zilliyet sahiplerinin yer gösterimi çerçevesinde kroki çizilerek parsel numarası veriliyor. Herkesi memnun etmemiz mümkün değil, fakat elimizden geldiğince hakkaniyet ölçüleri çerçevesinde kadastroyu yapıyoruz" dedi.
AA