Doğu'da Toki'ye talep arttı!
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde konut satışlarına olan ilgi çoğaldı. Bu talebi karşılamak isteyen TOKİ 2 bin konutluk büyük projeleri ihale aşamasına getirdi.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde konut satışlarına olan ilgi çoğaldı. Bu talebi karşılamak isteyen TOKİ 2 bin konutluk büyük projeleri ihale aşamasına getirdi.
"TOPLU Konut Üretim Raporu" verilerine göre TOKİ, 81 il, 3 bin 57 şantiyede 657 bin 5 konut rakamına ulaştı. 123 bin 419 adet konutun inşaatı devam ediyor. Sosyal konut niteliğinde 555 bin 43 konut üreten ve 532 bin 50 konutu teslim eden toki 73 bin 808 adet konut sattı.
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanı Mehmet Ergün Turan, yapımı süren bin 423 konut ve 300 yataklı Mardin Devlet Hastanesinde incelemelerde bulunmak üzere geldiği Mardin'de yaptığı açıklamada, bölgede çözüm süreci ile TOKİ konutlarına talebin arttığını söyledi. "Vatandaşlarımızı ev sahibi yapmak için tüm ekibimizle Anadolu'yu karış karış dolaşıyoruz" diyen Turan, "Çözüm süreci ile Doğu ve Güneydoğu'da özellikle Şanlıurfa, Diyarbakır, Gaziantep, Batman ve Mardin'de TOKİ konutlarına talep arttı. Geçmişte insanlanmız batıya göç ediyorlardı. Bugün bölgede koşullar iyileştikçe insanların doğduğu yerde yaşama isteği arttı. Çok yoğun bir talep var. Yeni dönemde bu illerimizde çok büyük projelerimiz olacak. Bin ve 2 bin konudu projelerimiz ihale aşamasında. Yıl sonuna kadar 2 bin konutu teslim etmiş olacağız" dedi.
KÖYLERE DÖNÜŞ BAŞLADI
Bölgede daha önce boşaltılan köylere geri dönüşler olduğuna dikkati çeken Turan, bu kapsamda da imkanlar dahilinde çalışmalar yapılabileceğini söyledi.
"TOKİ'nin Güneydoğu, İç Anadolu ve Doğu Anadolu'da yapılan tanm köyü uygulamalan var. Tek katlı bahçeli ve köylülerimizi düşünerek yaptığımız konutlarımız mevcut" ifadelerini kullanan Turan, talep gelmesi halinde bu projelerin uygulanabileceğini aktardı.
YÖRESEL MİMARİ
TOKİ'nin yeni konseptiyle ilgili de bügi veren TOKİ Başkanı Turan, "Yöresel mimariye uygun Anadolu'nun her tarafında inşaatlara başladık. İnanıyorum ki bu yıl sonu veya önümüzdeki yıl içerisinde Mardin, Muş, Trabzon, Diyarbakır ve Şanlıurfa gibi Türkiye'nin birçok yerinde birbirinden farklı mimaride, yöresel özellik taşıyan, yöresel taşların da kullanıldığı çok farklı toplu konut idaresi örnekleri görülecek. Bunlardan biri de Mardin'deki projedir. Mardin'de şu anda yöresel mimariye uygun, yerel konsepti de içeren yatay mimaride, yöresel taşlann kullanıldığı 375 konutluk kentsel dönüşüm konutlarımızın yapımı sürüyor. İnşallah bundan sonra bu çerçevede yürüyeceğiz" şeklinde konuştu.
Vahdet Gazetesi