25 / 12 / 2024

Doğu'daki üniversitelere talep, iki yılda 2 kat arttı!

Doğu'daki üniversitelere talep, iki yılda 2 kat arttı!

Öğrencilere sunduğu sosyal ve sportif imkânlarla bölgede cazibe merkezi haline gelen Güneydoğu'daki üniversitelere talep her geçen gün artıyor



Yeni bölümler açan ve akademik kadrosunu güçlenen Diyarbakır, Batman, Şırnak ve Siirt üniversiteleri, bu yıl kayıt patlaması yaşadı. Diyarbakır'daki Dicle Üniversitesi (DÜ), iki yılda öğrenci sayısını 2'ye katladı. Siirt'e dört yılda 3 katı öğrenci kayıt yaptırdı. Batman ve Şırnak'ı ise bir yılda tercih edenlerin sayısı 2 kat arttı. Kolay ulaşım ve barınma imkânıyla maliyeti düşük bir üniversite hayatı geçirmek isteyenlerin rağbet ettiği üniversitelerinden DÜ'de bu yıl 22 bin, Batman'da 7 bin 349, Siirt'te 5 bin 200, Şırnak'ta ise bin 850 öğrenci eğitim görecek.

DÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aytekin Sır, göreve geldiklerinde 12 bin olan öğrenci sayısının bugün 22 bine ulaştığını belirtti. Bu artışta tüm birim ve akademisyenlerinin ciddi katkıları bulunduğuna dikkati çeken Sır, yapılan çalışmaları şöyle sıraladı: "Öncelikle yeni bölüm ve programlar açıldı. İkinci öğretim devreye girdi. Açık ve kapalı yüzme havuzları, spor salonları, tenis kortları, basketbol sahaları ve hemen her fakülte yanına spor kompleksleri kuruldu. Yurtlarda 3 bin öğrenciye barınma hakkı tanındı."

Önceden çok sayıda öğretim üyesinin bölge dışına gitmeyi tercih ettiğini kaydeden Aytekin Sır, artık bu hocaların geri geldiğini dile getirdi. Kadrolu öğretim üyesi sayısının bin 667'ye ulaştığını ifade eden rektör yardımcısı, "Üniversitemizi tercih eden öğretim üyeleri de para için değil, bölgeye hizmet etmek için geliyor. Öğrencilerimize kaliteli eğitim sunuyoruz. Tıp ve diş hekimliği fakültelerine Türkiye genelinden talep söz konusu." diye konuştu. Öğrencilere 1 liraya bir öğün yemek verdiklerini dile getiren Sır, "Bu fiyata hazırlanan menü, 3 çeşit yemek ve yanında meyve, salata veya tatlıdan oluşuyor. Öğrencilerimize burs veremesek de restoran, bilgisayar veya kütüphanemizde belirli sürelerde çalışmaları karşılığında aylık yaklaşık 150 lira kazanmalarını sağlıyoruz." ifadelerini kullandı.


Avrupa'ya öğrenci gönderiyoruz

Üç yıl önce kurulan Şırnak Üniversitesi'nin Rektörü Prof. Dr. Ali Akmaz, geçen yıl 870 olan öğrenci sayısının yüzde yüzü geçen bir artışla bin 758'e çıktığını söyledi. "Üniversitemizin fiziki ve barınma sorunu yok. 2 yıl sonra eğitimimizin tamamını kampüste gerçekleştirme ümidini taşıyoruz." diyen Akmaz, bu konuda tüm altyapı ve ihale çalışmalarının sürdüğünü kaydeti. "Erasmus Programı" kapsamında Avrupa ile öğrenci değişimi yaptıklarını ifade eden Akmaz, bu yıl 4 idari personel ve 4'ü staj olmak üzere 10 öğrenciyi Macaristan, Portekiz ve Polonya'ya göndereceklerini dile getirdi. Akmaz'ın verdiği bilgiye göre Arapça dil öğretimi için Ürdün'den 2 akademisyen üniversitede göreve başladı. Öğretim üyeleri için de TOKİ, 181 lojman yapacak.

Kampüste eğitim ile spor bir arada

Eğitime geçen yıl başlayan Batman Üniversitesi de öğrenci sayısını katlayanlardan. Üniversitenin rektörü Prof. Dr. Abdülselam Uluçam, geçen yıl eğitim gören 3 bin 400 öğrenciye bu yıl 3 bin 949 gencin daha katıldığını kaydetti. "Öğrencilerimize eğitimin yanı sıra sosyal, sportif ve kültürel aktivitelerle nitelikli zaman geçirme imkânı sunuyoruz." diyen Uluçam, şu bilgileri verdi: "Öğrencilerimize halı saha, tenis kortu, açık ve kapalı kafeteryalar, kültürel gezi ve etkinliklerle hizmet veriyoruz. Matematik bölümüne ilk kez bu yıl ek kontenjanla öğrenci alacağız. Sağlık hizmetleri meslek yüksekokulu ile çocuk gelişimi programına kız öğrenciler tarafından yoğun talep söz konusu. Kaliteli bir eğitim için öğretim üyesi kadromuzla yeni bir döneme başlıyoruz."
Zaman


Geri Dön