Doğum izni kaç gün sürer? İşte detaylar!
Doğum yapacak kadınlar, doğum iznine dair detayları merak ediyor. İşte merak edilen haberin detayları!Diğer bir ifade ile analık izni Türk hukukunda, doğumdan önceki ve sonraki süreci kapsayacak şekilde düzenlenmektedir
Doğum izni yasal bir süreçtir. Diğer bir ifade ile analık izni Türk hukukunda, doğumdan önceki ve sonraki süreci kapsayacak şekilde düzenlenmektedir. Peki Doğum izni kaç gün sürer?
İşte haberin detayları…
DOĞUM İZNİ KAÇ GÜN SÜRER?
Doğum izni, bir diğer ifade ile analık izni Türk hukukunda, doğumdan önceki ve sonraki süreci kapsayan bir süreçtir. Doğacak olan çocuğun anne ile olan ilişkisini ve kadın çalışanın hamilelik halinin korunmasını sağlayan bir izin türüdür. Bu bağlamda analık kavramı bir bütün olarak hamilelik, doğum ve doğum sonrası süreçleri bünyesine alır. Bu üç evre hukuken korunma altına alınmıştır. Kadınlara yönelik uygulanan çalıştırma yasağı ve izinler temelde Anayasa ve İş Kanunu’nda düzenlenmiştir. Anayasaya göre çalışma şartları ve dinlenme hakkı kapsamında kadın ve erkeğin kabul edilebilir farklılıkları eşitlik ilkesine aykırılık teşkil etmez. Analık izni de bunlardan bir tanesidir. Bunun yanı sıra İş Kanunu hükümlerine tabi olmayan kişiler, kadınların da bu kanun hükümlerinden yararlanabileceği öngörülür. Bundan dolayı hangi mevzuata tabi olursa olsun, iş sözleşmesiyle çalışan her işçi bu izinden faydalanabilir.
DOĞUM İZNİ NE ZAMAN BAŞLAMAKTADIR?
Türk hukukunda kural olarak doğum izni, doğumdan 8 hafta önce başlamaktadır. Bu süre içinde kadın işçinin sağlık durumuna veya işin niteliğine göre doktor raporu ile arttırılma durumu da mevcuttur. Ancak koruma süresinin işveren tarafından azaltılamaz. Eğer hamile işçi talep ederse ve çalışmasının sağlık durumuna zarar vermeyeceğine yönelik bir doktor raporu mevcutsa kadın işçi, doğumdan önceki 3 haftaya kadar çalışma durumu vardır. Kadın işçi, doğumdan önceki 3 hafta içinde çalışacağına dair bir bildirimde bulunsa dahi çalışmaktan kaçınabilir.
DOĞUM İZNİ KAÇ GÜN SÜRMEKTEDİR?
Doğum izninin doğumdan önceki 8 haftalık süreci kapsadığını söylemiştik. Aynı şekilde kural olarak doğumdan sonraki 8 haftalık süreçte bu iznin içinde yer alır. Yani temelde 16 haftalık bir doğum izni süresi vardır. Yani işçinin doğum izni süresi 112 gündür. Bu sürelerin işveren tarafından kısaltılma gibi hak bulunmamaktadır. Eğer kadın işçi doğumdan önceki 3 haftaya kadar çalışırsa, doğumdan önce kullanmadığı süreleri doğumdan sonraki 8 haftalık sürenin üstüne ekleyebilir. Bu düzenleme kadın işçi için bir haktır. Dolayısıyla doğumdan önce kullanmadığı süreleri doğumdan sonraki döneme eklemek de zorunda bir işlem değildir. Ayrıca analık izni, kesintisiz kullanılması gereken izinlerden biridir.
Emekli promosyonları için köprüden önceki son çıkış geldi çattı! Bankalar teker teker duyurdu!
Yeni kriz kapıda! Şimdiden stok yapmaya başlayın! Firmalar alarm veriyor! İşte detaylar!
İstanbul’da kiralar düştü mü? İstanbul’daki kiralara dair son durum!