28 / 04 / 2024

Doğum parası 2022 yılında ne kadar oldu? SSK 2022 süt yardımı kaç TL, nasıl alınır?

Doğum parası 2022 yılında ne kadar oldu? SSK 2022 süt yardımı kaç TL, nasıl alınır?

Doğum yapan anneler için devlet tarafından verilen doğum yardımı parasının miktarı da çok sayıda kişi tarafından merak ediliyor. 2022 doğum parası ne kadar olacak ve süt yardımı nasıl alınır sorularını sizler için yanıtladık.



 

Asgari ücrette belirlenen rakam ile doğru orantılı olarak artış gösteren doğum parası ve süt yardımı SSK tarafından annelere verilen para desteğidir. 2022'nin ocak ayı itibarıyla artış gören asgari ücretle birlikte 2022 süt yardımı ve doğum parası da yükseldi.

2022 DOĞUM YARDIMI NE KADAR, KAÇ LİRA?

Doğum yardımının 2022 yılı için en düşük oranı 12 bin 454 lira olduğu bildirild. Doğum yardımı; doğum öncesi ve doğum sonrası toplam kullanılan 112 günlük (16 hafta) izin süresine göre hesaplanıyor. Doğumda ikiz ve üçüz olunca bu süreye 2 hafta daha dahil ediliyor.

SSK'lı çalışan annelere doğum yardımı olarak izin döneminde iş görmezlik ödemesi gerçekleşiyor. Bu yardımdan faydalanabilmek için en az 90 gün sigorta primi ödemesi şartı var. Söz konusu rakam çalışan annenin son üç aylık brüt ücretine göre hesaplanarak ödemesi yapılıyor. Günlük brüt ücret ile bunun üçte ikisinin ödemesi anneye yapılıyor. Yani 2022 yılında brüt maaşı 5.004 lira olan asgari ücretli çalışan annelere 12 bin 450 TL ödeme yapılıyor.

Doğum parası 2022 yılında ne kadar oldu? SSK 2022 süt yardımı kaç TL, nasıl alınır?

DOĞUM YARDIMI (SÜT PARASI) NASIL ALINIR, NE YAPILMALI?

Doğum parasından yararlanmak isteyen kadınların başvuru için yapması gerekenler ve istenen evraklar şöyledir:

-Anne vaya babadan az az biri TC vatandaşı olmalı.

-Yeni doğan bebeğin TC kimliği çıkarılmalı.

-Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın resmi sitesindeki Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi.

Bu şartları yerine getirenler, gerekli dilekçe ve başvuru formlarını tamamlayıp ister bireysel ister kargo ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezleri'ne başvuru yapabilirler.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön