İnşaat Malzemeleri

Doğuş D-Marin'de yeni yatırımlara yelken açtı

Doğuş grubu 6 ayda hizmet verdiği tekne sayısını 1000'e çıkararak hedeflerini artırdı

Doğuş grubunun geçen yıl mayıs ayında 75 milyon dolarlık yatırımla Aydın'ın Didim ilçesinde faaliyete geçirdiği Didim Marina (D-Marin) 6 ayda hizmet verdiği tekne sayısını 1000'e çıkararak hedeflerini artırdı

Bu yıl tekne sayısını 1500'e çıkarmayı hedefleyen grup, `4 gün öde 7 gün kal', çekme-atma hizmeti alan yatçılara `1 ay ücretsiz bağlama imkânı' ve 12 ay bağlama yapan teknelere `15 aylık bağlama imkânı" gibi cazip kampanyalar düzenliyor.
Kampanyalarla tekne sahiplerini sevindireceklerini belirten D-Marin Didim Marinalar Koordinatörü Ali Erkan Bezirgan, "Amacımız sadece Türkiye değil Akdeniz çanağındaki ülkelerin de merkezi olmak" dedi.
Bezirgan, açılıştan bu yana 4.1 milyon dolarlık ek yatırımla marinaya 250 kişinin tatil yapabileceği bir plaj, yat kulübü, VIP deniz shuttle hizmeti, süpermarket, yat malzemeleri satış mağazası gibi pek çok yeni hizmeti eklediklerini ifade etti. Bezirgan mayısın ortalarına kadar 6.5 kilometrelik dört şeritli çevre yolu yapımının da tamamlanacağını sözlerine ekledi.

`Tekne alımı arttı'
Yaklaşık 15 bin yat bağlama kapasitesine sahip Türkiye'de henüz ihtiyacı karşılayacak oranda marina sayısına ulaşılmadığına dikkat çeken Bezirgan, buna karşın Ulaştırma ve Turizm Bakanlıkları'nın teşvikleriyle açılacak yeni marinalarla önümüzdeki süreçte yat bağlama kapasitesinin 25 bini bulmasını beklediklerini söyledi. Ekonomik kriz nedeniyle tekne alımlarının azaldığı Avrupa'ya karşın Türkiye'de tekne satışlarının ciddi oranda artış gösterdiğine dikkat çeken Bezirgan, "Denizlerimizdeki teknelerin yüzde 60'ı Türk bayraklı" dedi.
Esengül Metin / Milliyet

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

D-Marin, Ege'de güçlendi, sıra İstanbul ve Hırvatistan'a geldi
Karadeniz ve Akdeniz'den gelen yatların Akdeniz çanağında yılda 20 bin adetlik bir trafik oluşturduğunu belirten Doğuş Grubu'na bağlı D-Marin Marinalar Koordinatörü Ali Erkan Bezirgan, "Bu kapasite ülkemizde büyük bir ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Biz de Turgutreis ve Didim'deki marinaların ardından Dalaman için de bakanlıklarla görüşmelerimiz devam ediyor. Burada 100 milyon dolarlık yeni bir yatırım yapmayı planlıyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin denizcilik sektöründeki en büyük rakibi olan Hırvatistan ile yakından ilgilendiklerini anlatan Bezirgan, "Bu ülkede iki ortakla birlikte yürüttüğümüz marina işinin yanı sıra, ikinci bir marina daha yapabiliriz" dedi. Marinaların kısa vadede prestij amaçlı yatırımlar olarak görülebileceğini belirten Ali Erkan Bezirgan, "Ancak marinaların getirisine uzun vadeli bakmak gerekiyor. Turgutreis'teki marinamızın geçen yılki cirosu 5 milyon Euro civarındaydı. Didim de 6 aylık dönemde 1.1 milyon Euro ciroya ulaştı. Didim'de fiyatlarımızı Turgutreis'e göre yüzde 15-18 oranında düşük tutarak yatçıları buraya çekmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

İstanbul'da olmak isteriz
Bezirgan, İstanbul'daki marinaların da ihaleye çıkması durumunda Doğuş Grubu'nun yakından ilgileneceğini vurgulayarak, "Bakanlıkların ihaleye açacağı yap işlet devret modeli marinalarla ilgileniriz. Kalamış ve Ataköy'deki marinaların da sözleşmeleri bitip, ihaleye çıktığı zaman buralarda olmak isteriz" açıklamasını yaptı. Denizcilik sektöründeki hızlı artışla Doğuş Grubu'nun yatırımlara hız verdiğini belirten Erkan şöyle konuştu, "Denizcilik 21'inci yüzyılın en çok tercih edilen sektörlerinden biri oldu. Türkiye'deki trendde de artış olduğu için biz de yatırım yaptık."

Türkler krizde yat aldı
Kriz döneminde tekne üreticilerinin fiyat kırmasıyla birlikte Türk tüketicisinin de tekne alımına yöneldiğini belirten Bezirgan, "Marinalardaki Türk bayraklı tekne sayısı ciddi bir biçimde artış gösterdi. Eskiden Türk bayraklı yatların oranı yüzde 40 iken şimdi yüzde 60'a çıktı" diye konuştu.

Yat sahipleri kendini özel hissetmek istiyor
D-MARİN'le birlikte sektörüdeki kalite çıtasını yükselttiklerini anlatan Bezirgan, "Marinalar artık birer park yeri değil. İstihdam yarattığı gibi dışardan gelen insanları da ağırlıyor. Marinaları birer entegre tesis olarak görmeliyiz" dedi. Bezirgan sözlerini şöyle sürdürdü: "Yurtdışından gelen yat sahibi buraya teknesini bağladığında kendisini özel hissetmek istiyor. En ufak detayı bile atlamıyoruz. Çünkü burda gördüğü hizmetten memnun kalırsa diğer yat sahipleriyle de bunu paylaşıyor."
Aslan Batur / Hürriyet

D-Marin Didim 1 yılda bin tekne ağırladı
DOĞUŞGrubu'nun geçtiğimiz yıl Mayıs ayında hizmete açtığı D-Marin Didim, birinci faaliyet yılı sonunda tam bin tekneye hizmet verdi. Açılıştan bu yana 4,1 milyon dolarlık ilave yatırım ile toplam yatırım tutarı 80 milyon dolara çıkan D-Marin Didim, bu yıl hizmet verdiği tekne sayısını bin 500'e çıkarmayı hedefliyor. D-Marin Marinalar Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Ali Erkan Bezirgan, D-Marin Turgutreis Marina ile marinacılık sektörüne adım atan Doğuş Grubu'nun Türkiye'deki ikinci marinası D-Marin Didim'in, grubun turizm sektöründeki derinleşme ve genişleme stratejisinin önemli bir halkası olduğunu vurguladı. Geçtiğimiz yıldan bu yana La Rochelle, Cenova, Paris, Dusseldorf, Londra fuarlarına katıldıklarını, önümüzdeki dönemde ise Moskova'da fuara katılacaklarını ifade eden Bezirgan, yapılan ilan çalışmalarıyla da hem yurtiçi hem de yurtdışındaki tanıtım faaliyetlerine devam ettiklerini vurguladı.
Sabah

4.1 milyon $ yatırımla 1.000 tekneyi ağırladı hedef 1.500'e ulaşmak
Doğuş Grubu'nun 1 yıl önce  hizmete açtığı D-Marin Didim, birinci faaliyet yılı sonunda tam 1.000 tekneye hizmet verdi. Açılıştan bu yana 4,1 milyon dolarlık ek yatırım yapan D-Marin Didim, 2010 yılında hizmet verdiği tekne sayısını 1.500'e çıkarmayı hedefliyor

D-Marin Didim'in birinci yılını hedeflerin üzerinde iş sonuçlarıyla tamamladığını belirten D-Marin Marinalar Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Marinalar Koordinatörü Ali Erkan Bezirgan, Didim ve çevre ekonomisine de hareketlilik getiren marinanın 2010 yazını tekne sahiplerini sevindirecek 1. yıla özel kampanyalarla karşıladığını ifade etti.

VIP SHUTTLE HİZMETİ
Doğuş Grubu'nun Türkiye'de hizmete açtığı ikinci marina olan D-Marin Didim'in grubun turizm sektöründeki derinleşme ve genişleme stratejisinin önemli bir halkası olduğunu belirten Bezirgan, açılıştan sonra bir sene içinde toplam 4,1 milyon dolar'lık bir kaynağın bu ilave yatırımlar için harcandığını ve böylelikle toplam rakamın yaklaşık 80 milyon dolara çıktığını söyledi. Bezirgan ilave yatırımlarla ilgili şunları söyledi: 'Geçen mayıs ayından bu yana akaryakıt istasyonumuzu faaliyete geçirdik. Marina içerisinde sosyal hayat unsurlarının da yer almasına önem verdik. Yacht Club ve plaj yatırımlarımızı gerçekleştirdik. Hizmet kalitemizi artırmak için palamar botları, golf arabaları ve çelik payanda yatırımlarını yaptık. Ayrıca marinamız bünyesine kattığımız Azimut 42 teknemizle arzu eden konuklarımıza VIP Deniz Shuttle hizmeti de veriyoruz.'

Marina'nın toplam alanı 500 bin metrekare
- Denizde 580, karada 600 yat kapasitesi
- Deniz Alanı: 212.000 m2
- Kara alanı: 288.000 m2
- Bina alanı: 25.690 m2
- Çekek alanı: 70.000 m2
- Peyzaj alanı: 40.000 m2 (112.000 adet ağaç ve bitki kullanılarak)
- Araç park sahası: 770 araç
- Depo: 320
- Garaj: 68

4 gün öde 7 gün kal
BEZİRGAN  yeni kampanyaları ile ilgili şu bilgileri verdi:
'Yıllık bağlama yapan tekne sayısını artırmak ve teşvik etmek amacıyla 12 ay bağlama yapan teknelerle 15 aylık bağlama kontratı yapacağız. 1 Nisan'da başlayan kampanyalarımızdan günlük bağlama ve çekek kampanya yıl sonuna kadar, yıllık bağlama ise eylül sonuna kadar devam edecek. Yine çekek ücretini veren her tekne sahibine 1 aylık deniz ya da kara bağlama hizmetini ücretsiz olarak vereceğiz. Bir de kısa dönemli kalmak isteyen tekneler için '4 gün öde, 7 gün kal' gibi marina hizmetimizin kalitesini tanıtma amaçlı bir kampanyamız olacak.'
Akşam