27 / 12 / 2024

Doğuş Holding, inşaat sektörüne 2 milyar dolar yatıracak

Doğuş Holding, inşaat sektörüne 2 milyar dolar yatıracak

Doğuş Holding'in gündeminde şu sıralar şüphesiz, GE (General Electric) Capital'in Garanti Bankası'ndaki yüzde 20.85 payını satma kararı var



Bu hisseleri bankanın büyük ortağı Doğuş mu yoksa dışarıdan birileri mi satın alacak? Basında bazı taliplilerin adı yayınlanıyor. Ancak somut olarak ortaya çıkmış bir isim yok...

Doğuş  Holding CEO'su Hüsnü Akhan'ın ajandasının en önemli gündem maddesi de şüphesiz bu konu. Ancak Doğuş Holding Garanti'den ibaret değil elbette. Temeli 1951 yılında Ayhan Şahenk tarafından atılan grup; finans, otomotiv, inşaat, turizm, medya, gayrimenkul ve enerji sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Bünyesinde 103 şirketi var. Volkswagen'den Audi'ye, Porsche'den Seat'a 15 otomobil markasının Türkiye distribütörü konumunda...

Geçen yıl yüzde 20 büyüyen Doğuş Holding, 7.88 milyar TL ciro elde etti. Hüsnü Akhan, 28 bin çalışanı bulunan holdingin bu yıl da yüzde 20 büyüme hedeflediğini belirtiyor.

Krize rağmen yatırımlarda frene basmayan Doğuş, şimdilerde ağırlığı enerji ve turizme vermiş durumda. Gebze'deki alışveriş merkezinin de bu yıl tamamlanıp  hizmete  açılması planlanıyor. Enerjideki ortak   yatırımlarla  birlikte grubun  toplamda 2  milyar dolar civarında yatırıma imza atması bekleniyor...

Sanırız bugünlerde ajandanızın ilk sırasında GE'nin Garanti Bankası hisselerini satmak istemesi var...
İlk maddesi diyemiyorum ama önemli bir madde. Şu anda bir süreç işliyor. Nasıl sonuçlanacağını  bizim de kestirmemiz zor.

GE yetkilileriyle bir araya gelip konuşabildiniz mi?
Hayır, henüz o noktaya gelinmedi. Biliyorsunuz, bu satış sürecinde GE, JP Morgan'ı  yetkilendirdi. JP Morgan potansiyel alıcılarla temasta. Satışın blok mu yoksa parçalı şekilde mi olacağı netleşmiş değil. Bu biraz da alıcıların iştahı ve isteğine bağlı. Bu noktada Doğuş ve GE yetkilileri bir araya gelecek. Sunulan opsiyonları değerlendirecekler.

GE'nin payını satmaya karar vermesi sizin için de sürpriz oldu mu?
Çok sürpriz olduğunu söyleyemem. Küresel kriz, her şirketin olduğu gibi GE'nin de stratejilerini gözden geçirmesine yol açtı. Anladığımız kadarıyla ana iş alanlarını finanse etmek gibi bir strateji geliştirdiler.

Peki GE'nin hissesini satması sizin planlarınızı değiştirdi mi? Ya da değiştirecek mi?
Bizim iş  planlarımızı çok fazla etkileyeceğini sanmıyorum. Genel stratejimiz, bulunduğumuz alanlarda ilk üçte olmak. Krizin çok yoğun hissedildiği 2009 yılında bile yüzde 20 civarında büyüme yakaladık. Bu yıl için de yüzde 20 büyüme hedefledik. Kriz döneminde başlamış yatırımlarımızı durdurmadık. Devam eden yatırımlarımızın tamamı için orta ve uzun vadeli finansman sağlandı. Didim Marina'nm açılışını yaptık. Halen Boyabat'ta HES (hidroelektrik santrali), Gebze'de de bir alışveriş merkezi ve otel projemiz devam ediyor, İsviçre Lozan'da Porsche'nin distribütörlüğünü aldık. Geçen yıl servis istasyonları ve showroom açılışlarını yaptık. Krizi doğru yönettiğiniz, verimlilik artışına önem verdiğiniz takdirde fırsata dönüşecek noktalan değerlendirebiliyorsu-nuz. Nitekim geçen yılın son çeyreğinde Turkon Holding'den Port Göcek Marina ve Select Maris otelini aldık. Bir anlamda krizin etkilerini minimize eden, hatta krizden başarılı bir performansla çıkan bir yönetim sergilemiş olduk.

2010 yılında odaklandığınız yatırımlar ve bunların bütçeleri ne kadar?
Bu yıl  üstünde durduğumuz yatırımlardan biri Aslancık Barajı. Bu, küçük ama bizim için önemli bir yatırım. Yılın son çeyreğinde de büyük olasılıkla Dalaman'daki marina projemize başlayacağız. Aslancık Barajı 200 milyon, Dalaman Marina ise 150 milyon dolarlık yatırım harcaması gerektiriyor. Yine bu yıl Gebze'deki alışveriş ve otel projemizi tamamlayıp eylül ayında açacağız. Gebze'deki yatırımın bu yıla yansıyacak harcaması 50 milyon dolar civarında. Gebze, Maslak'taki Doğuş Power Center ve İstinye Park'tan sonra üçüncü AVM yatırımımız olacak.

İnşaat ve gayrimenkul cephesinde neler oluyor? Kendinize yeni bir holding merkezi yapacak mısınız?
Bu yıl iki ofis binası yatırımı planladık. Maslak'ta daha önce genel merkezimiz olan binayı 22 katlı bir iş merkezine dönüştüreceğiz. Sanırım yılın ilk yarısında inşaatına başlarız. Ayazağa'daki binamızı  renove edip büyüteceğiz. Sonra da holding merkezi olarak kullanacağız. Yanma Porsche için bir istasyon yapacağız. Birkaç aya kadar başlarız. 25 milyon dolarlık bütçesi var. 2011 yılı içinde taşınabileceğimizi düşünüyorum.

Bütün bu yatırımları yaparken Türkiye ekonomisiyle ilgili beklentileriniz neler?
Genel beklentimiz, 2010'un büyümenin yeniden yaşanacağı bir yıl olacağı yönünde. Geçen yıl ekonomi yüzde 5.5 küçüldü. Bizim beklentimiz, bu yıl yüzde 3.5-4 civarında bir büyüme yakalanabileceği yönünde. Bunun yarısı baz etkisinden kaynaklanıyor ama reel büyümeyi de göreceğiz.

Doğuş Holding'in yüzde 20 büyümeyi hedeflediğini açıkladınız. Peki bu büyüme nasıl sağlanacak?
Bir defa bankanın performansının iyi olacağını ve 2009'a paralel bir gelişme göstereceğini bekliyoruz. Garanti Bankası, bu yıl 875 şubeye ulaşmayı planlıyor. Otomotivde herhangi bir teşvik unsuru olmasa dahi yüzde 10'un üzerinde büyüme büt-çelenmiş durumda. Doğuş İnşaat'ın yeni aldığı projelerin devreye girmesiyle ciroda geçen yıla göre hızlı bir büyüme bekliyoruz. Doğuş İnşaat geçen yıl yaklaşık 480 milyon dolar ciro yarattı. Bu yıl 600 milyon doların üzerine çıkacağını öngörüyoruz. Yeni otel (Select Maris) ve marinanm (Port Göcek) devreye girmesiyle turizmde ciro artışı olacak. NTV Spor'un karasal yayına da başlayıp ulusal kanal olması, online bahis şirketimiz Oley.com'un faaliyete geçmesi ve Türkçe Vouge'un yayın hayatına girmesi ciro artışı sağlayacak. Medyadan bu yıl 200 milyon dolara yakın ciro hedefliyoruz.

Birçok grubun enerjide iddialı yatırımları var. Siz neden bu kadar sessiz ve derinden gidiyorsunuz?
Doğuş  olarak ön planda olmaktan haz eden bir grup değiliz. Enerjide, mevcut sektörlerimizle sinerji yaratabilecek ender gruplardan biriyiz.

Enerjideki planlarınızı biraz daha detaylı anlatabilir misiniz?
Boyabat HES, 513 megavat kurulu güce sahip olacak. 1.1-1.2 milyar dolarlık bir yatırımdan bahsediyoruz. Sanırım 2012 sonunda çalışmaya başlayacak. Yine konsorsiyumla yapacağımız Aslancık Barajı var. 150 megavat kurulu güce sahip olacak bu baraj için gereken yatırım 200 milyon dolar. Bütün planlamaları yapıldı. Sanırım birkaç aya kadar başlayacak. Doğuş Grubu olarak tamamına sahip olduğumuz Artvin Barajı ve Hidroelektrik Santrali ise 322 megavat kurulu güce sahip olacak. Artvin için 750 milyon dolarlık bir yatırım öngörüyoruz. Lisansı alındı. ÇED raporu için çalışmalar devam ediyor. Tahmin ediyorum yıl sonuna doğru onun da yatırımına başlayacağız. Bir de rüzgar enerjisi üretmeyi amaçlayan 228 megavatlık proje için EPDK'ya başvurumuz var. Ege, Çanakkale ve Trakya'daki bu projelerimiz için değerlendirmeler devam ediyor.

Bu yıl otomobil ve ağır vasıta sektöründe yeni teşvik beklentileriniz var mı?
Geçen yıl 6 ayı bulan ÖTV ve KDV'nin indirimi gerçekten piyasaya olumlu etki yaptı. Hurda teşviği otomotiv sektörü için önemli bir adım olabilir. Kalıcı bir vergi düzenlemesi de otomotivde gelişmenin önünü açabilir.

TÜVTURK'un ortaklarından birisiniz. Bu yıl da yeni muayene istasyonları açacak mısınız?
Araç  muayene işlemlerinin Avrupa standartlarına getirilmesi ve sadece mal güvenliğine değil can güvenliğine de katkısının görülmesi açısından TÜVTURK başarılı oldu. Geçen yıl Türkiye genelinde 189 sabit, 76 da mobil istasyonu tamamladık, istanbul'da ilave 2 istasyon açtık. Bazı mevcut istasyonlarımıza da hat ilave ettik. İstasyonlarda 7 kafeterya açtık. İlk etapta en az 23 kafeterya daha açmayı planlıyoruz. TT Cafe adıyla bir zincir haline geliyor. Egzoz gazı emisyon ölçümleme hizmeti vermeye başlamıştık. Şimdi de ağır vasıtaların yola elverişlilik ruhsatlarını vermeye başladık.

Koleksiyonunda 100 resim var
Hüsnü Akhan'ın en büyük hobilerinden biri resim sanatıyla ilgilenmek. 20 yıldır resim koleksiyonu yapıyor. Müzayedelere gidip, galerileri dolaşmaktan keyif alıyor. "1914-1970 aralığtndaki Çallı dönemi resimlerini biriktiriyorum. Osmanlı döneminde resim eğitimi almış, cumhuriyetle bu eğitimini olgunlaştırmış ressamların eserlerini topluyorum. Koleksiyonumda 100'ün üzerinde parça var" diyor. Hüsnü Akhan, resim koleksiyonuna kattığı eserleri ofisinde de sergiliyor. Bizim için de ressam Ahmet Uzelli'nin Salacak'tan bir İstanbul görünümünü resmettiği tablosunun önünde poz verdi...

"Bankacılar eleştiriyi değil övgüyü hak ediyor"
Hüsnü Akhan, f inans kökenli bir yönetici. Körf ezbank'ta genel müdürlük yapan Akhan, Doğuş Grubu'na 1994'te katıldı. Ocak 2006 itibariyle de Doğuş Holding CEO'su oldu. Hüsnü Akhan'a, bankacılarla sanayiciler arasındaki yüksek kâr tartışmasını soruyoruz. Yorumu şöyle: "Türkiye, kar ettiği için bankaların eleştirildiği ender ülkelerden biri olsa gerek. Oysa kar eden kuruluşların övülmesi gerekir. 2009'da Türkiye, derin bir krizden en az etkilenen ülkelerden biri oldu. Bunda bankalarımızın çok sağlam performans göstermeleri ve reel sektörü taşımaları, göz ardı edilmemesi gereken bir olgu. Bu yüzden eleştirileri biraz abartılı buluyorum."

Ferit beyle masa tenisi oynarız
Hüsnü Akhan, yoğun iş temposu içinde spor yaparak dinleniyor. Sporunu ise Doğuş Povver Center bünyesindeki D-Sym'de yapıyor. Yürüyüş, kardiyo ve ağırlık çalışıyor. Haftada bir kez masa tenisi oynuyor. Hem lise hem de üniversitede masa tenisi takımında oynamış. "Bu spor okuldan kalan bir alışkanlığım. Zaman zaman Ferit (Şahenk) beyle de oynuyoruz" diyor.
Rahime Baş Uçar / Para


Geri Dön