22 / 12 / 2024

Doğuş ve Gülsan İnşaat'tan Kazakistan'a ortak otoyol projesi!

Doğuş ve Gülsan İnşaat'tan Kazakistan'a ortak otoyol projesi!

Doğuş İnşaat ve Gülsan İnşaat, dünyanın en geniş yüzölçümüne sahip ülkelerden biri olan Kazakistan'ın doğusu ve batısı arasındaki otoyol inşaatı için işbirliğine gitti...



Doğuş İnşaat ve Gülsan İnşaat, dünyanın en geniş yüzölçümüne sahip ülkelerden biri olan Kazakistan'ın doğusu ve batısı arasındaki otoyol inşaatı için işbirliğine gitti. Projenin, Kazakistan'ın eski başkenti ve en büyük şehri olan Almanya'ı Çin Halk Cumhuriyeti'ne bağlayan ana artere alternatif olarak gerçekleştirildiğini belirten Gülsan İnşaat Genel Müdürü Meko Akova "Bu proje, lb kategorisinde 112 kilometre uzunluğunda 2x2 otoyolun yapılmasını içeriyor. Proje, yedi adet köprülü kavşak, bir adet demiryolu üst geçidi. 15 adet altgeçit, 30 adet köprü ve 270 adet menfez içeriyor" dedi. 


Projenin, Kazakistan ekonomisi için oldukça önemli olduğunu vurgulayan Meko Akova, sekiz bölüm olarak ihale edildiğini kaydetti. İhalenin ilk iki bölümünü oluşturan Almaty-Çelek kesiminin toplam uzunluğunun 112 kilometre olduğunu belirten Akova, "Doğuş-Gülsan ortaklığı, söz konusu ihaleye girerek iki bölümün yapımını üstlendi ve çalışmalara başladı. Sözleşmeye göre projenin 2016 Mayıs asanda tamamlanması gerekiyordu. Ancak karşılaşılan bataklık gibi zemin sorunları projede gecikmeye sebep oldu. Bu nedenle projenin bitim tarihi Kasım 2016 olarak revize edildi" şeklinde konuştu. 


Kazakistan'daki çimento üretiminin çokluğu ve yaz ile kış mevsimleri arasındaki sıcaklık farkı nedeni ile yol yapımında beton malzeme kullanıldığını söyleyen Meko Akova, şöyle devam etti: "Yolda kullanılacak beton, özel bir üretim. Yüksek mukavemet elde edilebilmesi için betonda öncelikli prensip; ne kadar az su, o kadar çok mukavemet. Transmikser yerine kamyonlarla taşman betonun akışkanlığı çok az. Özel finişerlerin içindeki vibratörlerle sıkıştırılıyor ve böylece fazla suyu içinde barındırmadığı için de o suyun yerine dışarıdan hava alması önlenmiş oluyor. Yol betonu seriminde iki adet beton yol fmişeri, iki adet de texture denilen beton üzerindeki koruyucu maddeyi süren makine olmak üzere toplam dört makine kullanılıyor." Bu projede 600 bin metreküp beton yol, 90 bin metreküp de diğer sanat yapıları için beton döküleceğini bildiren Akova, toplam çimento miktarının da 350 bin ton olacağının bilgisini verdi. Betonun üretimi için 5 adet beton santralinin Türkiye'den alınarak Kazakistan'a götürüldüğünü aktaran Akova, ayrıca agrega üretimi için de yine Türkiye'den konkasör ve eleme tesislerinin götürülerek kurulduğunu dile getirdi. Akova, beton ile ilgili tüm işlerin tamamen Doğuş-Gülsan tarafından oluşturulan makine ve ekipmanlarla yürütüldüğüne değindi. 


"İnşaat sektörü gelişmeye devam ediyor"

Petrol fiyatlarındaki düşüşe ve yakın coğrafyalarda yaşanan siyasi gelişmelere rağmen Türkiye'nin istikrarlı bir ekonomiye sahip olduğunu belirten Doğuş İnşaat BDT Ülkeleri Koordinatörü Yunus Emre Sucu, bunun inşaat sektörünü de olumlu etkilediğine dikkat çekti. Sucu, "Bir yandan Türk insanının sosyolojik olarak gayrimenkule ilgisi devam ediyor. Diğer yandan devletin de önemli altyapı projeleri var. Özellikle 2023 hedefleri doğrultusunda üçüncü havaalanı, üçüncü boğaz köprüsü, Trakya ve Karadeniz bölgesi oto yollan, Kanal İstanbul, İstanbul-İzmir oto yolu gibi büyük altyapı projeleri, inşaat sektörünün önde gelen işlerini oluşturuyor" dedi. Aynı şekilde PPP (Kamu Özel Sektör İşbirliği) modeliyle yapılacak şehir hastaneleri gibi milyarlarca dolarlık projelerin de devam ettiğinden bahseden Sucu, bütün bu ise iki adet 90 metreküp/saat ve bir adet 120 metreküp/saat kapasiteli santral kuruldu.


Dünya ek


Geri Dön