Doka otomatik tırmanır kalıp sistemleri inşaatlardaki hızı artırıyor!
Üstyapı ve altyapı projelerinde kullanılan endüstriyel kalıp sistemlerinin satış, kiralama ve bakım&onarım işlerinin gerçekleşmesini sağlayan Doka Kalıp, 2016'da da çift haneli büyümeye ulaşmayı bekliyor.
Üstyapı ve altyapı projelerinde kullanılan endüstriyel kalıp sistemlerinin satış, kiralama ve bakım&onarım işlerinin gerçekleşmesini sağlayan Doka Kalıp, 2016'da da çift haneli büyümeye ulaşmayı bekliyor. Doka Kalıp İskele A.Ş. Genel Müdürü Ender Halis Özatay, "Ertelenmiş talepler başladı. 2016'nın 2015'den daha iyi bir yıl olacağını öngörüyoruz" dedi.
Doka Kalıp İskele A.Ş. Genel Müdürü Ender Halis Özatay, 1868 yılında Avusturya'da ahşap işletme atölyesi olarak faaliyete başlayan şirketin bugün 5 kıtada 70'ten fazla ülkede 160 satış ve lojistik merkezi ile faaliyet gösterdiği bilgisini verdi. Özatay, Türkiye'de de her türlü üstyapı ve altyapı projelerinde kullanılan endüstriyel kalıp sistemlerinin satış, kiralama operasyonlarının ve bakım&onarım işlemlerinin sağlanabilmesi için gerekli mühendislik ve uygulama hizmetleri verdiklerini anlattı.
Son dönemlerde yoğun olarak alt-üst yapı projelerine ve endüstriyel yatırımlar gibi komplike çözümler ve sistemler gerektiren projelere odaklandıklarını Halis Özatay, şöyle konuştu; "3. Havalimanı, Eti Bakır Mardin Gübre Tesisi, Adana ve Elazığ'daki Entegre sağlık kampüsleri gibi büyük projelerde sunduğumuz kalıp-iskele sistemleri ve mühendislik çözümlerle ile firmalara hem güvenli çalışma ortamı hem de maliyet avantajı sağlıyoruz. Ayrıca yüksek katlı binalar için sunduğumuz otomatik tırmanır kalıp sistemlerimiz ile inşaatların her hava koşulunda vinçten bağımsız şekilde ilerlemesini sağlayarak inşaatlardaki kat çıkma hızlarını artırıyor ve projelerin maksimum güvenlik ve hızla planlanan bitiş tarihlerinden erken bitirilebilmesini sağlıyoruz."
"2016 daha iyi bir yıl olacak"
2015 yılına yönelik değerlendirme yapan Özatay şöyle devam etti: "2015 yılını üç aylık dönemler şeklinde değerlendirmek daha doğru olacaktır. Birinci 3 aylık dönem çok güçlü bir talebin olduğu ve 2014 yılı iş hacminin üzerine çıkan bir dönem oldu. İkinci 3 aylık dönemde ise bu talebin tersine bir daralma söz konusuydu. Bunun da temel sebebi yatırımcıların seçim sonuçlarını görmek istemesiydi. Üçüncü 3 aylık dönem de talebin düşük olduğu aylar oldu ancak yılın son 3 aylık döneminde ertelenmiş talepler yılın ana belirleyicisi oldu ve Ekim ayından beri hem altyapı hem de üst yapı projelerinde oluşan hareketlilik son 3 ayda pozitif bir iş atmosferinin oluşmasını sağladı diyebiliriz.
Şirketimiz 2015 yılında güçlü çift haneli büyüme gösterdi. 2016'nın 2015'den daha iyi bir yıl olacağını öngörüyoruz. Ertelenmiş taleplerin şu an itibariyle bile başladığını söyleyebiliriz."
"Ar-Ge yatırımlarına önem veriyoruz"
Firma olarak değişen pazar taleplerine ve teknolojik değişimlere her zaman en hızlı şekilde adapte olabilmemiz için Ar-Ge yatırımlarına önem verdiklerini belirten Özatay, "Doka tüm dünyada Ar-Ge çalışmalarını yapan ve yöneten güçlü bir mühendis ekibe sahip. Son dönemlerdeki çalışmalarımızdan örnekler verecek olursak, örneğin beton dayanımını gerçek zamanlı ve yerinde ölçebilen Doka Concremote adında beton dayanımını ölçen bir sistem geliştirdik. Daha hızlı kalıp kurabilmek için tek taraftan kullanılabilen ankraj sistemine sahip Framax Xlife plus ürününü piyasaya sürdük. Otomatik tırmanır kalıp sistemlerimiz SCP ve Super Climber SCP sistemlerimizi yeni teknolojik donanımlarla daha da geliştirdik. Aslında müşterilerinden gelen yeni talepler, yapıların sahip olduğu değişik geometriler ve güvenliğe verdiğimiz önem nedeniyle her daim projelere özel mühendislik ve Ar-Ge çalışmaları yapmaktayız" dedi.
"Endüstriyel kalıp sistemleri hızla artıyor"
Türkiye'de endüstriyel kalıp kullanımı hala yüzde 60- 65'ler seviyesinde olduğu bilgisini veren Özatay, şöyle konuştu: "Kalan kısım kara kalıp olarak adlandırdığımız geleneksel yöntemlerle betonarme inşaat yapmaya devam ediyor. Ancak artan işçilik maliyetleri ve yatırımcıların projelerini daha hızlı tamamlama istekleri nedeniyle endüstriyel kalıp sistemleri kullanımı hızla artmaktadır. Bir örnek vermek gerekirse, şöyle bir hesap yapılabilir: Aylık gideri 1 milyon TL olan 30 katlı bir binayı ele alalım. Otomatik tırmanan kalıp sistemiyle her bir kat için 5 gün kısalan yapım süresi toplamda 150 gün yani 5 ay azalıyor. 5 ay erken biten 30 katlı yapıda aylık 1 milyon TL'den 5 milyon TL tasarruf sağlanabilir. Otomatik tırmanır sistem için bu yapıda kabaca 2 milyon TL ek yatırım yapılması gerektiğini düşünürsek yapımcı firma ekstradan 3 milyon TL kar edebilir. Böyle bir projede metrekare satış fiyatını 5000 TL alırsak - 600 metrekare konutun satış hasılatı kadar ek bir kar demek, bu da yatırımcı için 100 metre kareden 6 konutun satış hasılatı kadar ek kâr demektir.
Biz Doka olarak kalıp ve iskele sektörünün dünya pazar lideri konumundayız. Türkiye'de en önemli pazar oyuncularından birisiyiz. Getirdiğimiz yeniliklerle, örneğin koruma perdesi sistemleri, sektörde yeni açılımlara ve iyileşmelere yön vermekteyiz. Biz geliştirdiğimiz sistemlerin rakiplerimiz tarafından da geliştirilmesinden oldukça mutluyuz. Çünkü böylece Türk inşaat sektörüne daha güvenli ve daha hızlı çalışma koşulları sağlanabiliyor."
"İşçilerin bilinçlendirilmesi çok önemli"
Kalıp iskele sektörünün sadece ürün tedarik edilen üretip satılan bir sektör olmadığına işaret eden Özatay, "Ağır teknik boyutu olan mühendislik hizmeti sunulan ve aslında bu mühendislik çözümünün uygulandığı bir sektördür. Burada bu şartları taşıyamayacak sanayi köşelerinde ürün üretim satmaya çalışan firmaların da faaliyetlerinin denetlenmesi en büyük beklentimizdir" dedi.
Ayrıca firmaların bünyelerinde çalışan işçileri iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilinçlendirmesi ve bu süreci gerekli eğitimlerle desteklemesi gerektiğinin altını çizen Özatay,şu önerilerde bulundu: "İçinde bulunduğumuz sektörü değerlendirecek olursak üretilen ürünler standardı olan, yük taşıma kapasitesi belli ve güvenlik katsayı hesaplanan ürünler olmalı. Ürün kullanımı esnasında da üretici firmalar tarafından verilmiş kullanım kılavuzuna uygun kurulumların yapıldığından ve uygulama esnasında da gerekli denetimlerin sağlanıyor olduğundan emin olmak gerekir. Yasal düzenlemelerin ve sıkı denetlemelerin yanı sıra, işçilerin bu konuda bilinçlendirilmesi çok önemli. İşçiler almaları gereken güvenlik önlemlerine hakim değilse, ayrıca gerekli güvenlik koşulları yerine getirilmediği zaman olabilecek kötü senaryoların getirilerinin ciddiyetinde ve farkında değilse eksik denetimler de olduğu sürece yasal düzenlemelerin uygulamaya sokulmasında her zaman sıkıntılar yaşanır" ifadelerine yer verdi.
Dünya