Genel

Doka sistemleri şantiyeleri akıllandırıyor!

8-14 Nisan tarihleri arasında Münih’de düzenlenen Bauma fuarına katılan Doka, 4 bin 700 metrekare büyüklüğündeki standında yeni sistemlerini ve yenilikçi çözümlerini ziyaretçileriyle buluşturdu.

8-14 Nisan haftası ziyaretçilerine kapılarını açan Bauma 2019, 63 ülkeden 3.700 katılımcı ile inşaat makineleri, inşaat malzemeleri makineleri, madencilik makineleri, inşaat araçları alanında dünya lideri oluşunu bir kez daha gösterdi. 7 günde 200'den fazla ülkeden 620.000'den fazla ziyaretçiyle yeni bir ziyaretçi rekoru kırdı. 614.000 metrekarelik bir sergi alanıyla, tüm zamanların en büyük Bauma’sı olan fuarda Doka standı da sergilediği 30’dan fazla yeni teknoloji ve dijital yaklaşımıyla binlerce ziyaretçiyi ağırladı.

Doka, dijital yenilikleri üç ayrı alanda ziyaretçilerin beğenisine sundu: Akıllı Şantiye, Akıllı Asistanlar ve Akıllı Planlama. Doka Türkiye Genel Müdürü Ender Özatay; “Doka’nın, tüm bu teknolojileri geliştirmelerindeki ana amacın şantiye süreçlerini optimize etmek ve şantiyelerde artan verimlilik seviyelerine katkıda bulunmak” olduğunu belirtti. Özatay, “Bu teknolojilerle hedeflenen; şantiyede iş akışını kolaylaştırmak, daha fazla şeffaflık sağlayabilmek ve daha kaliteli bir inşaat süreci oluşturabilmektir” dedi. Doka’nın dijitalleşmeye yönelik yenilikleri standın dış alanında itibaren ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Arttırılmış Gerçeklik işaretleri stand alanın dış cephesine eklenerek, ziyaretçilerin akıllı telefonlarına indirdikleri uygulamayla, gösterilen tüm videoları, resimleri ve hatta 3D modelleri kendi telefonlarında görebilmelerini sağladı.

Stand alanında dikkat çeken başka bir yapı da, 16 metre yüksekliğindeki Mühendislik Kulesi’ydi. Doka, yüksek çekirdekler için duvar kalıp elemanlarının hassas konumlandırılması için sensör tabanlı etkileşimli bir sistem olan yeni DokaXact'i sundu ve bir yandan da ilgilenen ziyaretçilere Sanal Gerçeklik (VR) kullanarak çeşitli senaryoları deneyimleme fırsatı sundu.

Doka sistemleri şantiyeleri akıllandırıyor

Dijitalleşme alanında pek çok farklı yenilik sunan Doka’nın, sunduğu en etkileyici akıllı sistemlerden biri de Doka Contakt oldu. Tesisteki tescilli bir platform ve IoT sensörleri ile Doka Contakt, doğrudan şantiyeden canlı veriler alınmasını sağlıyor. Platform, şantiyedeki faaliyetlerine devam ederken, inşaat süreçleri için en iyi uygulamaları belirlemek ve uzun vadede maliyet ve zamanın düşürülmesine yardımcı olmak için veri öngörüleri sundu. Malzeme ve personel de uygulama tarafından planlanabiliyor. Sensör sistemi ise, planlamaya dahil edilen şantiyeden canlı performans verileri elde edilmesine imkan sunuluyor. Bu, inşaat firmalarına hedefleriyle ulaştıkları durumu gerçek zamanlı olarak karşılaştırma fırsatı sunarken şantiyede değişen koşullara da proaktif olarak yanıt verebilme imkanı sağlıyor. Böylelikle inşaat firmaları şantiye verilerine dayanıp iş akışlarını ve rekabet edebilirliklerini iyileştirebiliyorlar. Doka Contact’ın yanı sıra sektörle buluşan bir diğer yeni teknoloji Remote Instructor (Uzaktan Eğitmen) ile herhangi bir ihtiyaç anında Doka uzmanlarına her an uzaktan ulaşabilme imkanı sunuyor ve şantiyede duyulan ihtiyacın hızlıca gideriliyor ve iş akışının sekteye uğramamasını sağlıyor.

Tüy gibi hafif DokaXlight panel sistemi ile şantiyeler daha da hızlanıyor

Dijital ürünlerin yanı sıra, Doka yeni kalıp sistemlerini de Bauma’da ziyaretçileriyle bir araya geldi. Ziyaretler sırasında DokaXlight panel kalıbı dikkat çekti. Etkileyici düşük ağırlığa ve aynı zamanda dayanıklılığa sahip olan DokaXlight evrensel alüminyum çerçeveli bir panel kalıp sistemi olarak biliniyor. 20 kg/metrekare altında bir ağırlık ve 50 kN/metrekare taze beton basıncı ile, Doka ürün yelpazesindeki en hafif ürün olmaya aday oluyor. Düşük ağırlığı ve ergonomik kullanımı, vinçsiz ve sadece bir kişi ile çalışmaya izin veriyor. Bu da şantiyelerdeki verimliliği artırırken, şantiyelerin daha da hızlanmasına yardımcı oluyor.