Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlük binası kültür mirası oldu!
Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlük binası, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından korunması gereken kültür varlığı olarak tescillendi.
Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlük binası ve ekleri, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından korunması gereken kültür varlığı olarak tescillendi.
DEÜ tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, adını İzmir'in düşman işgalinden kurtulduğu tarihten alan ve kentin sembol yüksek öğretim kurumlarından biri olan DEÜ'nün Alsancak semtindeki rektörlük binası ve eklerinin kültür varlığı olarak tesciline ilişkin başvuru olumlu şekilde sonuçlandı.
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Kurul, Rektörlük binalarının eğitim ve kültür amaçlı hizmet verdiğine, buraların simgesel değer taşıması sebebiyle de korunması gerektiğine hükmetti. Böylece yaklaşık 14 dönümlük alanda hizmet veren Rektörlük binası ve ekleri, hem koruma altına alındı hem de bakımından onarımına kadar bütün işlemlerde ilgili mevzuatlara tabi hale getirilmesinin de önü açıldı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, başvurularının olumlu sonuçlanmasından duydukları memnuniyete değindi.
DEÜ'nün birçok hatırayı barındıran, geçmişle gelecek arasında kuvvetli bağlar kuran bir marka olduğunu belirten Hotar, şu şekilde devam etti:
"Bir süre önce güzel İzmir'imizin sembolik yapılarından biri olan ve kentimizle bütünleşen Rektörlük binamızı korumak ve gelecek kuşaklara bırakmak amacıyla bir çalışma başlattık. Belgeleri toplayarak başvurduğumuz kurumdan olumlu sonuç aldık. Böylece birçok değerimizi yetiştiren, bizler için son derece anlamlı olan binalarımız, devletimiz tarafından da güvence altına alınmış oldu. Bundan dolayı çok mutluyuz. Böylesi köklü gelenekleri olan kurumumuzun gelecek kuşaklara aktarması gereken değerleri, edinimleri ve entelektüel fikirleri olduğu kadar bunları buluşturan, birlik ve beraberliği ifade eden ikonik yapıları da bulunuyor. Bunların hepsi bizi biz yapan unsurlar. Bu girişimimiz de temelde bütünü muhafaza etmek, güzellikleri korumak isteğiyle ortaya çıktı. Tescil ile birlikte İzmir Kültür Park alanı ile tescilli Atatürk Lisesi'nin yer aldığı koruma aksı denize ulaşacaktır."
- "Başka amaçla kullanılamaz"
Rektör Hotar, dönem dönem tartışmalara konu olan rektörlük binasının eğitim dışındaki amaçlarla kullanımına ilişkin söylentilerin de alınan kararla birlikte son bulduğunu söyleyerek bu binaların eğitim dışında hiçbir amaçla kullanılamayacağını ve yıkılamayacağını belirtti.