Dolandırıcılığın yeni yüzü sosyal medya oldu! Acil ve kelepir dolandırıcılığına dikkat!
Emlak sektöründe 15 Eylül 2024 tarihinde başlayan "doğrulanmış ilan" dönemi, yetki belgesi olmayan kişilerin ilan vermesini engelliyor fakat dolandıcılar da her geçen gün yeni bir yöntem buluyor. İşte konu ile ilgili detaylar…
Son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan emlak sektöründe 15 Eylül 2024 tarihinde başlayan "doğrulanmış ilan" dönemi, yetki belgesi olmayan kişilerin ilan vermesini engelliyor. Artık sadece yetkili emlak firmaları ilan yayınlayabiliyor. Söz konusu bu uygulama, fiyat manipülasyonlarını azaltarak ilanların daha güvenilir olmasını sağladı. Fakat söz konusu bu düzenlemeye rağmen dolandırıcılar yeni yöntemlere yöneldi.
Habertürk’ten Esra Toptaş’ın haberine göre gayrimenkul ilanlarını artık Facebook, Instagram, TikTok ve WhatsApp gruplarında görmek mümkün. Bu denetimi zor platformlarda dolandırıcılar, sahte fotoğraflarla “acil”, “kelepir” gibi oldukça dikkat çekici başlıklarla ilanlar yayınlıyor. İlan sahipleri, kapora almak için alıcıları aceleye getiriyor ve IBAN veya PTT aracılığıyla ödeme talep ediyor. Fakat ödeme yapıldıktan sonra mülk ya sahte çıkıyor, ya fiyatı farklı oluyor, ya da dolandırıcılar ortadan kayboluyor.
İstoç Yönetim Kurulu Üyesi Şenay Araç konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada güvenli alım süreci için bazı önerilerde bulundu.
Şenay Araç’ın önerileri şu şekilde:
-Yerinde İnceleme: İlan verilmiş olan mülkü mutlaka yerinde görün.
-Resmi Kontroller: Tapu ve belediye kayıtlarından söz konusu mülk hakkında araştırma yapın.
- Yazılı Sözleşme: Mülk sahibiyle yüz yüze görüşme gerçekleştirmeden ve yazılı anlaşma yapmadan asla kapora ödemesi yapmayın.
* Sosyal Medya İlanlarına Karşı Dikkatli Olun: Yetkisiz kişilerden gelen cazip tekliflere karşı tetikte olun.
Bu basit önlemlerle dolandırıcılık mağduru olma riskini azaltabilir ve yatırımınızı güvenceye alabilirsiniz.
100 BİN TL’YE KADAR CEZA GELİYOR
Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Ticaret Bakanlığı, piyasadaki köpük fiyatları düşürmek ve vatandaşları korumak amacıyla pek çok yeni tedbir alarak ilan sitelerindeki sahte ilan ve fahiş fiyat manipülasyonlarını engellemeye yönelik bir dizi düzenleme hayata geçirmişti fakat bazı fırsatçıların, ilan sitelerindeki denetimlerden kaçmak için sosyal medya platformlarına yöneldiği tespit edildi.
Ticaret Bakanlığı yaptığı açıklamada sosyal medya platformlarında da denetimlerin başlayacağını duyurdu. Bu kapsamda, fahiş fiyat veya sahte ilanla satış yapanlara 10 bin lira ile 100 bin lira arasında ceza verilecek.
Türkiye’de konut almak nasıl hayal oldu?
Çeşme Aya Yorgi Koyu'daki 400 bin metrekarelik alana villa ve otel yapılacak!
Deprem uzmanı Serkan İçelli Sakarya'yı uyardı! 7 şiddetinde deprem riski yok!