Kent Haberleri

Dolapdere gayrimenkul yatırımları ile dönüşüyor!

Düşük gelirli vatandaşların, göçle gelen yoksulların yaşadığı, oto tamir sanayiinin yaygın olduğu Dolapdere dönüşüm sürüyor. Dolapdere’de bugün tasarım yarışmalarına katılan binalar galeriler, holding merkezleri ve oteller bulunuyor. 

Hürriyet Gazetesi yazarlarından Jale Özgentürk bugünkü köşesinde ''Dolapdere İstanbul’un ChIna Town’ı olur mu?'' başlıklı yazısını yayınladı. İşte Jale Özgentürk'ün yazısı.. 

2018’de gelen Çinli turist sayısı yüzde 100 artarak 500 bine ulaştı. 2019’da bu sayının daha da artması bekleniyor. Oteller bölgesi olarak dönüşüm geçirmekte olan Dolapdere’de Regard ve Beijing otellerini Çinli yatırımcılar açtı. Bölge İstanbul’un China Town’ı (Çin Mahallesi) olmaya aday.

İSTANBUL’un Beyoğlu ilçesi denilince akla sadece İstiklal Caddesi geliyor. Oysa ilçe Okmeydanı’ndan Dolapdere’ye yoksul semtlerle çevrili. Ancak bu bölgede geçmişi 2000’li yıllara uzanan dönüşüm projeleri var. İnşaat sektörünün geliştiği 2008’lerden beri de hızlı bir değişim yaşanıyor. Tarlabaşı’nda GAP İnşaat’ın Taksim 360 projesi teslim için gün sayıyor. Bölgeye lüksü getirmeyi planlayan projede Hermes gibi markaların yer alacağı açıklandı. Okmeydanı’nda ciddi itirazlar sürse de dönüşüm başlamış durumda. Örneğin kısa sürede tamamlanan Piyalepaşa projesinde yaşam başladı bile. Düşük gelirli vatandaşların, göçle gelen yoksulların yaşadığı, oto tamir sanayiinin yaygın olduğu Dolapdere ise dönüşüm projesinde oteller bölgesi olarak tanımlanmıştı. Bu tanıma uygun olarak hızlı bir dönüşüm sessiz sedasız yürüyor.

Bir dönem sadece Bilgi Üniversitesi Kampüsü’nün yeni bir yapı olarak yer aldığı Dolapdere’de bugün tasarım yarışmalarına katılan binalar galeriler, holding merkezleri ve oteller yeni bir dönemin ipuçlarını veriyor. Esta İnşaat’ın projesi, Serdar Bilgili’nin yatırımı, Yargıcı’nın holding merkezi bunlardan bir kaçı. Bölgenin en önemli projesi tabii ki Koç’un Çağdaş Sanat Müzesi Arter. Müzenin 2019’un Eylül ayında açılması planlanıyor.


DÖNÜŞÜME ÇİN DESTEĞİ

Bu arada Dolapdere’de ilginç bir gelişme daha var. Çin faktörü... 2018’de Türkiye’ye Çin’den gelen turist sayısı yüzde 100 artarak 500 bine çıkmış. Bu artışın 2019’da daha da hızlanması bekleniyor. İşte Çinli yatırımcılar da bu gelişmenin kokusunu alarak ticaret bölgesi olan ve otel inşaatında sorun yaşanmayan Dolapdere’de yatırımlara başlamış. Şimdiden Regard ve Beijing isimli iki otel faaliyete geçmiş durumda. Tarihi mekanlara ve merkezlere yakın bölgede Çin restoranları açılıyor. Otel yatırımı yapan gruplardan biri Jian Grup.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun Türk-Çin İş Konseyi Başkanı Murat Kolbaşı ile konuştum. Bölgede Çinli yatırımcıların yan yana yatırımlar yapmaya başladığını söylüyor. Dünyanın birçok ülkesinde Çinlilerin yerleştiği China Town bölgeleri var. İstanbul’a ilgi arttıkça burada da böyle bir bölgenin olması şaşırtıcı olmaz. Kolbaşı’na “Açılan restoranlar da var. Önümüzdeki dönemde bu bölge İstanbul’un China Town’ı olur mu?” soruma “İpuçları var” yanıtını veriyor. Turist sayısının yüzde 100 arttığını hatırlatan Kolbaşı, “120 milyon turist dünyayı geziyor. Türkiye ziyaretleri yeni başladı sayılır. Clup Med’i satın aldılar. İki havayolu şirketi daha uçmaya başlıyor” diyor. Bu arada Çinle ortak yatırımlar konusunda olumlu gelişmeler yaşandığını söyleyen Kolbaşı, “Çin’deki ithalat fuarına 39 Türk firma katıldı. Çok önemli gelişme” diye konuşuyor. Kentsel dönüşüm İstanbul’da birçok bölgede hayal kırıklıklarına neden oldu. Bu bölge ise ana aksın dışında dönüşmeye aday. Dolapdere’de yaşayan yoksullar ve küçük iş yerleri açısından umarız bir plan vardır.