Ekonomi

Dolar 1 Ekim'de bu kadar olacak! Sabah kalkar kalkmaz bu habere bakın, öyle kahvaltı edin

Son dakika gelişmesine göre dolar fiyatları 18.50 seviyelerine geldi. Analistler 1 Ekim hakkında önemli bir tahminde bulundu. Gelin birlikte göz atalım.Akşam saatlerinde 18

Son dakika haberine göre dolarda dalgalanma devam ediyor. Akşam saatlerinde 18.54 TL seviyelerinden işlem gören dolar, gece yarısı itibariyle 18-50 seviyelerine indi. Dolardaki bu hareketlenmenin ardından analistler de dikkat çeken tahminlerde bulunmaya başladı.

1 EKİM'DE DOLARIN GELECEĞİ NOKTA

Analistlere göre 1 Ekim'de dolar fiyatları 19 TL'yi de geçebilir. Eğer bu durum yaşanırsa dolarda aynı zamanda bir rekor da kırılmış olacak. Şimdi tüm gözler dolardaki yeni gelişmelerin seyrine çevrildi. 

Dünya genelinde başta Fed olmak üzere merkez bankalarının aldığı agresif faiz artırım kararları ve devam eden enflasyon baskısı gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor.

Dolar dün gece sığ piyasada 18.55'in üzerine tırmanmasının ardından bu sabah 18.54 liradan işlem gördü. Öğleden sonra da yatay bir seyir izledi.

Euro ise sabah satlerinde önce 18 liralık kritik seviyenin üzerine tırmanarak 18.03 liraya çıktı Ardından 17.97 liraya geriledi. Öğleden sonra ise 18.09 liraya yükseldi.

Euro/dolar Asya piyasalarının açılmasıyla 0.97'nin hemen altında işlem gördü. Öğleden sonra 0.9727'ye çıktı.

Dün 114'ün üzerine çıkarak 20 yılın zirvesini test eden dolar endeksi ise 113.3 seviyesine çekildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün de TESK Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı açıklamada "En büyük düşmanım faizdir. Şu anda faizi 12'ye kadar düşürdük. Yeter mi yetmez. Bunun daha da inmesi lazım. Merkez Bankamızla bunları konuştuk, konuşuyoruz. Önümüzdeki PPK toplantılarında bunların daha da indirilmesini telkin ediyoruz" dedi.

Fed yetkilileri yıl sonu faiz tahminini ise yüzde 4.4 olarak açıkladı. Kasım ayında gerçekleştirilecek olan toplantıda faiz artırım beklentisi ise 50 veya 75 baz puan şeklinde. Fed’in sıkı para politikası adımlarını sürdürmesi doların küresel çapta güçlenmesine yol açıyor. 

Fed’in faiz kararı sonrası dolar endeksi ve tahvil faizindeki yükseliş dikkat çekiyor. 6 gelişmiş ülke para biriminin dolar karşısında hareketinin incelendiği dolar endeksi 114.778 ile 20 yılın en yüksek seviyesinden işlem görürken, ABD 10 yıllık tahvil faizi ise yüzde 4’ün üzerine çıktı. 

DOLARDA ADETA NEFESLER TUTULDU

Bu gelişmelerin ardından dolarda adeta nefesler tutuldu. Vatandaşlar dolarda yaşanacak yeni gelişmeleri merak etmeye başladı.