17 / 07 / 2024

Dolar 36 TL... HSBC'den Türkiye için dikkat çeken açıklama

 Dolar 36 TL... HSBC'den Türkiye için dikkat çeken açıklama

Dünyanın en önemli bankaları arasında yer alan HSBC'den Türkiye'deki dolar kuru hakkında dikkat çeken bir açıklama geldi. 36 TL detayı önemli.


Döviz ve altında al-sat kolaylığı!


Merkez Bankası'nın önümüzdeki dönemde gerçekleştireceği hamleler yatırımcı ve vatandaş tarafından merak edilirken, güvenilir kurumlar tarafından yapılan dolar tahminleri de ekonomi gündeminde ilk sıraya oturmayı başarıyor. 

O kurumlar arasında yer alan HSBC'den de dikkat çeken bir dolar tahmini geldi. 
HSBC son raporunda Türkiye'ye ilişkin büyüme beklentisini yukarı yönlü revize ederken enflasyon beklentileri de geriledi.

BÜYÜME TAHMİNİ REVİZE EDİLDİ

HSBC'nin Türkiye raporunda, büyüme ve enflasyona ilişkin değerlendirmede bulunuldu.
Kurum, ilk çeyrekte yüzde 5,7 olan güçlü büyüme rakamı sonrası büyüme tahminini revize ettiğini belirtti. 2024 yılı büyüme tahmini yüzde 3,1'den yüzde 3,8'e yükseltildi, 2025 yıl somu tahmini ise değişmeyerek yüzde 3,6 olarak kaldı. 

Enflasyon tahminlerini ise aşağı yönlü revize eden kurum 2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 48'den yüzde 44,6, 2025 tahminini yüzde 29'dan yüzde 27,7'ye düşürdü. Yüksek enflasyon beklentisi ve fiyatlama davranışlarında bozulmanın enflasyon görünümü için yukarı yönlü riskler olduğu da belirtildi.

YIL SONU DOLAR TAHMİNLERİNİ AÇIKLADILAR

Raporda döviz kuru ve faiz oranlarına ilişkin çeyreklik veriler de sunuldu. HSBC'nin yıl sonu dolar tahmini 36.00 oldu. Analizde para politikasının yıl sonuna kadar değişmeyeceği görüşüne yer verildi ve "Tahminlerimize göre reel politika faizi Kasım itibariyle oldukça olumlu olacak ancak yine de 4. çeyrekte başlayacak faiz indirimlerinin biraz erken olacağını düşünüyoruz" ifadesine yer verildi.
Kurum ayrıca bu yıl için bütçe açığı/GSYH tahminini yüzde 6,5'ten yüzde 5,7'ye düşürdü.

BAŞKA BANKALAR DA TAHMİNDE BULUNMUŞTU

Başka bankalardan da dolar tahmini gelmişti. O bankalardan bir tanesi ise Commerzbank olmuştu. Commerzbank tarafından yapılan tahminin de HSBC'ye yakın olması gözlerden kaçmadı. 
Almanya merkezli Commerzbank, 2024 yılı sonunda dolar/TL için 35 lira tahmininde bulundu. Banka, gelecek aylarda enflasyondaki ılımlı seyrin devam edeceğini belirterek geleneksel ekonomi politikalarına bağlı kalınacağına dair güvence verildiğini kaydetti.
 


Geri Dön