Ekonomi

Dolar alacaklar dikkat! Cevval analistler rakam ve tarih verildi

Merkez Bankası'nın merakla beklenen yıl sonu dolar kuru beklenti anketi açıklandı. Ankete göre 12 ay sonra dolar kuru beklentisi sırasıyla 20,70 TL ve 20,92 TL olarak gerçekleşti. Bu iddiaya ekonomistler ve yatırım uzmanlarından kısa sürede art arda tepkiler geldi

Dolara yatırım yapacak vatandaşlar, "Dolar 6 TL olacak" şeklindeki sansasyonel iddiayla adeta dumur olmuştu. Bu iddiaya ekonomistler ve yatırım uzmanlarından kısa sürede art arda tepkiler geldi. Yatırım uzmanları, ekonominin bir sistematiği olduğunu ve sonuçların, atılan adımlar doğrultusunda geldiğini vurguladı.

TAM TARTIŞMA DÖNEMİNE DENK GELDİ 

Tam tartışma döneminde Merkez Bankası'nın merakla beklenen yıl sonu dolar kuru beklenti anketi açıklandı. Ankete damga vuran detay ise dolarla ilgili 12 ay sonraki beklenti oldu. Ekonomistlerin 12 ay sonraki periyot için sonra dolar kuru beklentisi sırasıyla 20,70 TL ve 20,92 TL olarak gerçekleşti.  
 

FAİZ 14 SEVİYESİNDE SEYREDİYOR 

Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde ve bu anket döneminde yüzde 14 oldu. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi de bir önceki anket döneminde ve bu anket döneminde yüzde 14,00 olarak gerçekleşti.

12 AY SONRASI İÇİNKİ ENFLASYON BEKLENTİLERİ DE ÇOK ÖNEMLİ 

2022 yılı Temmuz ayı anket döneminde, katılımcıların 12 ay sonrasına ilişkin ihtimal tahminleri değerlendirildiğinde, TÜFE'nin ortalama olarak yüzde 23,80 ihtimalle yüzde 30,00 - 36,99 aralığında, yüzde 20,51 ihtimalle yüzde 37,00 - 43,99 aralığında, yüzde 27,03 ihtimalle ise yüzde 44,00 - 50,99 aralığında artış göstereceği öngörüldü.
 

Aynı anket döneminde nokta tahminler esas alınarak yapılan değerlendirmeye göre ise, katılımcıların yüzde 19,51’inin beklentilerinin yüzde 30,00 - 36,99 aralığında, yüzde 26,83’ünün beklentilerinin yüzde 37,00 - 43,99 aralığında, yüzde 24,39‘unun beklentilerinin ise yüzde 44,00 - 50,99 aralığında olduğu gözlendi.

DOLAR KURU NEDEN YÜKSELİR?

Ülkenin gelir ortalamasının diğer ülkelerden fazla olması, her döviz kuru için ülkenin ithalatını yükseltir. Arz değişmez, sabit kalırsa kur yükselir ve kurun yükselmesi ülkenin para biriminin değer kaybına yol açar. Diğer ülkeler, bahsi geçen bu ülkenin gelir düzeyinin üstüne çıkar ise ithalata teşvik başlar ve bu durum o ülkeye olan döviz arzını azaltır. Gelir düzeyi artar ise kişilerin istekleri ve zevkleri de değişecektir. Bu değişim eğer ithal mallara yönelimi sağlarsa, denge kuru değişecek ve döviz talebi ise artacaktır.


 
 

Euro gözünü açtı! Euro kurunda son dakika gelişmeleri... 

Kredi kullanacaklar bu habere dikkat! BDDK'dan kısıtlama kararı

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon beklentisini yükseltti