Ekonomi

Dolar Aralık ayının 30'unda bu kadar olacak! Analistler şaşkın, ekonomistler şaşkın, yatırımcılar şaşkın

Merkez Bankası tarafından gerçekleştirilen yıl sonu dolar anketinin sonuçları belli oldu. Anketlerde yıl sonu tahminleriyle ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı.Fakat dolar fiyatlarının ciddi seviyelere yükselmesinin ardından dolara yatırım yapan kişi sayısında da azalma meydana geldi

Türkiye'de dolar fiyatları çok dalgalı bir şekilde devam ederken, vatandaşlar da dolardan kar edip edemeyeceklerinin hesabını yapıyor. Fakat dolar fiyatlarının ciddi seviyelere yükselmesinin ardından dolara yatırım yapan kişi sayısında da azalma meydana geldi. 
 

YIL SONU BEKLENTİ ANKETİ AÇIKLANDI

Merkez Bankası tarafından yıl sonu beklenti anketi açıklandı. Ankette dikkat çeken detaylar da hemen göze çarptı. Gelin anketle ilgili detaylara birlikte göz atalım... 
 

DOLAR BEKLENTİSİNDE DÜŞÜŞ VAR, HERKES ŞAŞKIN

Merkez Bankası, Piyasa Katılımcıları Anketi’nin sonuçlarını paylaştı. Söz konusu anket sonuçlarında cari yılsonu dolar kuru beklentisi, Eylül ayı anketinde 19,51 TL oldu. Bir önceki anket döneminde beklenti 19,65 TL seviyesindeydi.

Reel sektör ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 40 katılımcının yanıtladığı sorulardan ve sonuçlardan oluşan anket sonuçlarında cari yılsonu enflasyon (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 70,60 iken bu anket döneminde yüzde 67,73 oldu. Öte yandan 12 ay sonrası TÜFE beklentisi ise yüzde 36,74 oldu. Bir önceki dönemde bu beklenti yüzde 41,99 seviyesindeydi. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket döneminde yüzde 20,63 olurken, bir önceki dönemde beklenti yüzde 24,35 idi.
 

FAİZ BEKLENTİLERİ

Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi’nde katılımcıların BİST Repo ve Ters Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi ise yüzde 12,83 oldu. Bu beklenti bir önceki dönemde yüzde 14 seviyesindeydi. TCMB 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi de yüzde 14’ten yüzde 13’e geriledi.