Ekonomi

Dolar atağa kalkacak mı? Yatırımcısı dolara sıkı bel bağladı! Ünlü ekonomist yatırımcıları uyardı!

Dolarda fren patlayacak mı? Dolar yatırımcısını son bir yılda hayal kırıklığına uğrattı. Peki doları olanlar ne yapmalı? Şeref Oğuz açıkladı. İşte detaylar!Dolar, son bir yıl içerisinde yatırımcısına zor günler yaşattı, ancak son günlerde dolarda yukarıya yönlü bir hareket başladı

Doları frenlemek için getirilen Kur Korumalı Mevduat'tan kaçış süreci başladı. Dolar, son bir yıl içerisinde yatırımcısına zor günler yaşattı, ancak son günlerde dolarda yukarıya yönlü bir hareket başladı. Ekonomim.com'dan ekonomist Şeref Oğuz, dolar hakkında konuştu. Peki doların akıbeti ne olacak, dolarda nasıl bir hareketlilik gözlemleniyor? İşte ekonomist Şeref Oğuz’un açıklamalarına dair detaylar…

Ekonomim.com'dan Şeref Oğuz'un "Her şey doları tutmak için…" başlıklı yazısında dolar sahiplerini yakından ilgilendiren bir haberi verdi. Şeref Oğuz konuya dair şunları söyledi;

“Son günlerde dolar kuru, yukarıya doğru fazla hareketli adeta kıpır kıpır. Dolar zıplama gayreti içinde bulunuyor. Yalnız serbest piyasada makas, açılmaya devam ediliyor. Bankalara bakıyoruz; farklı marjlar, döviz bürolarına bakıyoruz; daha da farklı marjlar. Sahi, neler oluyor? Dolar kuru harekete geçiren bir şeyler mi olacak? Acaba nedir?

Kamunun hamleleri ile bu kur hareketleri bir nebzede olsa nefeslense de meyilde değişiklik olmuyor. Tabiri caizse bir bakıma bastırıldığı yerden kafasını yukarı çıkarmış, “bana sığar iki cihan, ben bu cihana sığmazam” diye naralar atıyor. Dolar kuru zapt etmenin maliyeti artmıştı ama şimdiye dek icat ettiğimiz KKM türü yöntemler ise işe yaramamaya başladı.

LİRANIN ADRESLERİ SINIRLANIRSA NE OLUR?

Biliyoruz ki arkasından enflasyon kovalayan Lira, Borsa sığınmacısı… Kur ise enflasyon geçişken bir durum yüzünden baskı altında tutuluyor. Liralaşma yaşanmadı ama dolarizasyon, hükümet tarafından zora girdi, adeta “dövize bulaşanın canını yakarım” duygusundaki makro ihtiyati tedbir sağanağı bulunuyor.

İhracatçının feryadına bakıldığı zaman doların artışına izin vermiyoruz da doları tutmanın bedelini hesaba katmak gerekiyor. Biri “faiz” mi dedi? Bakalım; politika faizi yüzde 9, piyasa faizi yüzde 25 ila 30, eş-dost-arkadaş faizi; yüzde 45 ila 50. Faizi Merkez’in PPK’sı belirlemeyi bıraktı. Halk kendi faizini artık kendisi belirliyor gibi gözüküyor.

Araç sahipleri daha çok dikkat etmeli! Bunu yapmayana anında 2 bin 568 TL ceza kesiliyor!

2023 özel sektör zam oranları! Hangi sektör ne kadar maaş zammı alacak?