Ekonomi

Dolar çıldıracak! Yatırımcılar bu gelişmeyi mutlaka öğrenin

Doların nasıl bir seyir alacağı merakla beklenirken, Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic'ten çok önemli bir açıklama geldi. Bostic, FED'in 75 baz puanlık faiz artışını destekleyeceğini söyledi. Herkes doların gideceği seviyeyi merakla beklerken, Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic'ten çok konuşulacak bir açıklama geldi

Amerikan Merkez Bankası FED tarafından açıklanacak faiz kararı dolarda büyük bir etki yaratacak. Herkes doların gideceği seviyeyi merakla beklerken, Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic'ten çok konuşulacak bir açıklama geldi. Bostic, FED'in 75 baz puanlık faiz artışı kararının destekleyeceğini söyleyerek yatırımcılara çok önemli bir ipucu vermiş oldu. 

Bostic, Pazartesi günü gazetecilere verdiği demeçte, "Şu anda oldukça rahatım. Ekonominin bir sonraki hamleye dayanabileceğinden eminim. 75 baz puanlık bir artışı desteklerim” ifadelerini kullandı.
 

40 YILIK EN YÜKSEK ENFLASYONU 

Fed yetkilileri 40 yılın en yüksek enflasyonunu dizginlemek için, ABD ekonomik büyümesinin yavaşlama ve işgücü piyasasının zayıflama riskini göz önüne alarak bu yıl agresif bir şekilde faiz oranlarını yükseltmeye başlamıştı.

Bu yıl faiz kararlarında oy hakkı bulunmayan Bostic, Fed'in bir resesyona yol açmadan faiz oranını 'nötr' olarak gördüğü bir seviye olan yaklaşık yüzde 3’e yükseltmesinin mümkün olduğunu düşündüğünü söyledi.
 

YIL SONU İÇİN BÜYÜK ARTIŞLAR BEKLENİYOR

FED'in yıl sonuna kadar başka büyük faiz artışları açıklaması da bekleniyor. FED'in yüksek faiz artışlarının, tüketicilerin ve işyerlerinin borçlanma maliyetlerini arttırması ve ekonomide yavaşlamaya sebep olması öngörülüyor. Bu durumun resesyon riskini arttırabileceği sanılıyor.

FED'in bundan önceki faiz arttırımları, yılın başlangıcından bu yana mortgage oranlarını yaklaşık 2 puan yükseltmiş ve ev satışlarını yavaşlatmıştı.

FED’in faiz arttırımı, küresel piyasalarda doların ABD’ye dönmesi anlamına geldiği için özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan piyasalarda, bu durum kurların artmasına da neden oluyor.

Özel hastane muayene ücretleri ne kadar? İşte ayrıntılı liste

Son dakika gelişmesi... Kredilerle ilgili BDDK'dan flaş açıklama!

Böylesi görülmemişti! Doğal gazda tehlike çanları çalıyor