Ekonomi

Dolar dünyadaki değerini kaybedecek mi?

Dünya parası konumunda olan ABD dolarının Rusya Ukrayna arasındaki savaştan nasıl etkileneceği merak konusu oldu. Amerika’nın Rusya’ya karşı sert yaptırımları, Çin başta olmak üzere ABD’ye hasım veya rakip ülkelerin dolardan kaçışını başlatacak mı? ABD’ye bir takım ayrıcalıklar tanınmasına neden olan bu durumun değişip değişmeyeceği ise merak ediliyor

Dolar üzerinden gerçekleştirilen her işlem, dolara yönelik büyük bir talep oluşmasına neden oluyor. ABD’ye bir takım ayrıcalıklar tanınmasına neden olan bu durumun değişip değişmeyeceği ise merak ediliyor. 
 
Amerika’nın Rusya’ya yönelik sert yaptırımlarının ardından Çin başta olmak üzere ABD’ye hasım veya rakip ülkelerin dolardan kaçışını başlatacak mı? 

Wall Street Journal yazarı Andy Kessler bu soruyu şöyle yanıtladı;
"ABD, değer katmanlarıyla kapitalizmin kendi kendini örgütleyen, teşvik temelli yapısı olan yatay bir imparatorluğun tepesinde oturuyor. Bu, "herkese ihtiyacına göre" Marksist söylem üzerine değil, “Toplumdaki yerini kendin kazanmalısın” esasına kurulu bir sistem. 

ABD dolarını, farklı katmanları birbirine bağlayan iplik veya hatta koli bandı olarak düşünün. Dünya çapındaki 12.8 trilyon dolarlık döviz rezervinin yaklaşık %60'ı dolar. Peki Amerika'nın bu "ayrıcalığı"; dünyanın önde gelen rezerv para birimi olarak her şeye kadir dolar tehdit altında mı? 

Dolarda son durum! Dolar kuru atağa geçecek mi?