Ekonomi

Dolar duracak duracak ardından 3 TL birden fırlayacak! Analistler resmen tarihi verdi, yatırımcılar çok önemli

Dolar fiyatlarıyla ilgili önemli gelişmeler yaşanırken, doların artıp artmayacağı merak ediliyor. Analistler dolarla ilgili çok önemli bir tahminlerini de vatandaşlarla paylaştı. İşte o tahmine ilişkin detaylar... Dolar şu sıralar 18

Türkiye'de dolar fiyatları yine rekor kırdı. Dolar şu sıralar 18.41 TL seviyelerinde bulunurken, yatırımcılar dolar alıp almamanın karlı olup olmadığını merak etmeye başladı. İşte tam da burada devreye analistler girdi. Analistlere göre dolara yatırım yapmak hala mantıksız değil. 

ARALIK 20'DE DOLARIN GELECEĞİ SEVİYE

Analistler ekonomik şartların böyle gitmesi durumunda doların Aralık 2022'de 3 TL birden değer kazanarak 21 TL seviyelerinden işlem görebileceğini ifade ediyor. Ancak hükümetten yeni bir hamle gelirse bu durumun mümkün olmayacağı ifade ediliyor. 

FAİZ KARARLARININ ARDINDAN DOLAR VE ALTINDA NELER YAŞANMIŞTI?

Faiz kararları açıklandı altın darbe aldı. Amerikan Merkez Bankası Fed'in 75 baz puanlık faiz artışı sonrası dolar endeksi Mayıs 2022'den bu yana yüksek seviyesine ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin 11 yılın en yüksek seviyesine ulaşması mart ayında 2 bin doların üzerine çıkarak rekor kıran Ons altın, dün 1.639,79 dolarla son 2 yılın en düşük seviyesini yakaladı.

Dolar endeksi, 112 seviyesinin üstüne çıkarak yeni bir rekor kırmasının ardından altın piyasasının yönünün değişmesini değerlendiren analistler, kısa vade içinde doların yeni bir zirve yapıp yapmayacağıyla ilişkili olduğunu belirtiyor.

Ancak altın fiyatlarının tüm bu önemli gelişmeler arasında düşüşünün büyük boyutlara ulaşmaması, jeopolitik risklerin ve belirsizliklerin hâlâ mevcut olmasına bağlı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in çarşamba günü açıkladığı kısmi seferberlik, güvenli liman arayışına girenleri altın yatırımı konusunda cesaretlendiriyor.

Gram altın ise dolar endeksinde yaşanan yükselişe rağmen Ons altındaki düşüş nedeniyle 970 lira seviyelerine geriledi. Hafta boyu inişli çıkışlı bir grafik çizen gram altın dün 970 lira seviyesine kadar inerek günü 973,15 liradan kapattı.

TÜM ZAMANLARIN REKORUNU KIRMIŞTI

Dolar geçtiğimiz günlerde tüm zamanların da rekorunu kırmıştı. Son  gelişmelerle serbest piyasada 18,34 liradan alınan dolar 18,37 liradan satılıyor. 18,03 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 18,12 lira olarak belirlendi.

Böylece 20 Aralık 2021’de ilan edilen KKM’den önce 18,36’yı gören dolar, tüm zamanların rekorunu kırdı.

Dün, doların satış fiyatı 18,3250 lira, avronun satış fiyatı ise 18,1380 lira olmuştu. Şimdi herkes, dolarda yaşananacak yeni gelişmelere odaklanmış durumda.