Ekonomi

"Dolar hala en güvenli liman"

Dev kuruluşların döviz analistleri son 20 yılın zirvesinde olan dolar endeksinin önümüzdeki 3 ayda da yine zirvede kalacağını ve resesyon karşısında en güvenli liman olmaya devam edeceğini söyledi. Citigroup'tan yapılan açıklamada, küresel hisse senedi piyasalarından bu yıl 23 trilyon doların silindiği bir ortamda riskli varlıklarla ters yönde hareket eden doların, bu yılın kalanı için en iyi yatırım tercihi olacağı belirtildi

Citigroup ve Canadian Imperial Bank of Commerce (CIBC) stratejistleri yaptıkları açıklamalarla, küresel piyasalarda son dönemde yaşanan çalkantı ortamında en güvenli limanın dolar olduğunu belirtti.

Citigroup'tan yapılan açıklamada, küresel hisse senedi piyasalarından bu yıl 23 trilyon doların silindiği bir ortamda riskli varlıklarla ters yönde hareket eden doların, bu yılın kalanı için en iyi yatırım tercihi olacağı belirtildi.

Canadian Imperial Bank of Commerce ise dolardaki yükselişin devam edeceği tahminini yaptı. Brown Brothers Harriman ise küresel çapta yaşanan çalkantının ABD doları lehinde olduğuna dikkat çekti.

Citi Stratejistleri Jamie Fahy ve Adam Pickett paylaştıkları notta küresel fırtına da saklanacak tek yerin dolar olduğunu, enflasyonu düşürme çabalarının derin resesyona neden olabileceğini belirterek, Fed'in politikası değişmeden kurumsal karlılıkların ve hisse senetlerinde düşüşün devam edeceği uyarısında bulundu.

Yen, Yuan ve Kanada Doları keybetti

Bloomberg'te yer alan haberde, dolardaki yükselişin bu hafta da döviz piyasalarında tahribat yarattığı belirtildi. ABD'de geçtiğimiz hafta salı günü açıklanan ve tahminlerin üzerinde gerçekleşen enflasyon verisiyle birlikte Fed'in yüksek faiz artış yapacağı beklentilerinin güçlendiği kaydedildi. Bunu da doları desteklediği ifade edilirken,Japon yeni'nin dolar karşısında 24 yılın en düşük seviyesindeki seyrini sürdürdüğü, Çin yuanı'nın dolar karşısında düştüğü, dolar/yuan paritesinin 7 seviyesinin üzerini gördüğü vurgulandı. Kanada para birimi ise dolar karşısında yaklaşık 2 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Yükselişin sonuna gelinmedi

Piyasa stratejistleri bu yükselişin henüz sonuna gelinmediğini kaydetti. Brown Brothers Harriman'da Döviz Stratejisti olan Win Thin de Fed'in sıkılaşma riskinin doları kısa vadede destekleyeceğini belirtti ve temel göstergelerde bir değişiklik olmadığına vurgu yaparak, "Küresel çalkantı doların ve ABD varlıklarının lehine görünüyor" şeklinde konuştu.

Toronto'daki CIBC'de Stratejist olan Bipan Rai de reel politika faizinin negatif ve finansal koşulların gevşek olduğunu ifade ederek, faizin nereye ulaşacağı konusundaki soru işaretlerinin doları destekleyeceğini söyledi.

Citi stratejistleri de yaptıkları tahminde, 20 yılın zirvesinde seyreden dolar endeksinin gelecek 3 ayda yüzde 2 daha yükselebileceğini ifade etti.

Dolar, sterline de diz çöktürdü! Sterlin dolara karşı 37 yılın dibinde!

Dolarda rota belli oldu! Kimse tutamayacak!

Dolarda dananın kuyruğu ay sonunda kopacak