Ekonomi

Dolar için flaş iddia! Çift kur sistemi mi geliyor?

Türkiye’de uzun süredir stabil seyreden kur, vatandaşı sevindirirken ihracatçı ise bu durumdan muzdarip. Dolar kurunun 23 lira olmasını bekleyen ihracatçının bu talebine ekonomi yönetiminin olumlu talep vermesi ve Türkiye’de ikili kur sistemine geçilmesi muhtemel.

Enflasyondaki yüksek seyirle maliyetleri artan ve rekabet avantajını kaybetmek üzere olan ihracatçı, ekonomi yönetiminden kendileri için art arda özel kur talebinde bulunuyor.

İşte bu şikayetlerle kendileri için özel kur talep eden ihracatçının sorunlarını dinleyen ekonomi yönetiminin “özel kur” hazırlığı yaptığı, ayrıca finansman bulmakta zorluk çeken üretici ve ihracatçılar için yakında yeni kredi paketleri açıklayacağı iddia ediliyor. 

Türk lirasına değer kaybettirip ucuz maliyetle ihracatın artırılmasını hedefleyen yeni ekonomi modeli, yüksek enflasyonu tetiklerken, ihracatçıyı da memnun etmeyen kur, düşen alım gücü ve patlayan dış ticaret açığını da beraberinde getirdi.

Cumhuriyet gazetesinden Ali Can Polat’ın haberine göre, yaşanan bu olumsuz gelişmeler, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nu karşı karşıya getirdi.

İhracatçıyı destekleyerek kurun daha da yükselebileceği sinyalini veren Nebati’nin aksine Kavcıoğlu, yeni bir kur politikası olmadığını vurguladı.

YENİ KREDİ GELİYOR

Enflasyon nedeniyle yüzde 400’lere yaklaşan maliyet artışları nedeniyle rekabet gücünü kaybettiklerini vurgulayan İstanbul Hububat İhracatçıları Birliği Başkanı Kazım Taycı, fiyatları dolar bazında artıramadıklarını söyledi.

Döviz kurunda artışa ihtiyaç olduğunu ancak hükümetin seçim sürecinde enflasyon hedeflerinde ısrarcı olduğunu belirten Taycı, bu sorunu çözebilmek için bir ara formül olabilir mi ihracatçıya özel kur yapılabilir mi diye sormak gerektiğini söyledi. Artık maliyetleri tutturamadıklarını ve pazar kaybetmekten korktuklarını vurgulayan Taycı, krediye erişim konusunda ise sorunlar olduğunu belirterek hükümetin yakın bir zamanda bu konuyla ilgili özel bir duyuru yapacağını söyledi.

Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Jak Eskinazi ise Hazine ve Maliye Bakanlığı ile TCMB arasında ciddi görüş ayrılıkları olduğununu iddia etti.

“Özel kur olamaz ancak döviz kurları bu haliyle kalırsa 2023’te işimiz zor” diyen Eskinazi, “Maliyetlerimiz o kadar arttı ki elektriği bedava verseler bile kurtarmaz. Bu nedenle dolar kuruna en az 25 TL olması lazım” ifadelerini kullandı.. 

PANDEMİ ÖNCESİ İŞLER DE ELİMİZDEN GİTMEYE BAŞLADI

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıklamaları ve yapılan görüşmelere istinaden kademeli bir kur artışı beklediklerini dile getiren TOBB Türkiye Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sanayii Meclis Başkanı Şeref Fayat ise Avrupa’da yaşanan resesyon nedeniyle talebin azaldığını ve dolar bazında zam yapacak müşteri bulamadıklarını belirterek, “Artık pandemiden önce yaptığımız işler de elimizden gitmeye başladı” diye konuştu.