Ekonomi

Dolar ikinci tur seçimlerine kadar nasıl bir seyir izleyecek? 28 Mayıs sonrası dolar TL kuru ne olur?

Ekonomide Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerine kadar neler olacağı, döviz kurlarının nasıl bir seyir izleyeceği merak ediliyor. Hükümetin alacağı önlemler ile döviz kurlarının tırmanmasını bir şekilde frenlemesi beklenirken, 28 Mayıs sonrası ise durum pek parlak görünmüyor.Piyasalar dün seçim sonuçlarına sert satışlarla tepki verirken, döviz kurlarında ise sınırlı bir yükseliş dikkat çekti

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalmasıyla birlikte piyasalardaki ve ekonomideki belirsizlik ortamı bir süre daha devam edecek gibi görünüyor. Piyasalar dün seçim sonuçlarına sert satışlarla tepki verirken, döviz kurlarında ise sınırlı bir yükseliş dikkat çekti. Çünkü sonuçların ilk seçimlerde netleşmemesi bir süre daha belirsizliğin devamı anlamına geliyor.

Döviz borcu olan veya bankadan kredi çekmek isteyenler bir an önce durumun netleşmesini bekliyor. Ekonomim Gazetesi köşe yazarı Alaattin Aktaş, “Ekonomide şu iki haftada ne olur” başlıklı köşe yazısında, borç ödemek veya yatırım yapmak isteyenlerin bir an önce belirsizliğin ortadan kalkmasını istediğine dikkat çekerek özellikle döviz borcu bulunanların kaygı içinde beklediğine işaret ediyor.

KURLAR BİR ŞEKİLDE TUTULDU

Hükümetin bugüne kadar uyguladığı politikalar ile döviz kurunun yatay veya yataya yakın seyretmesini hedeflediğini, yaklaşık son bir aylık süreçte ise bu hedefte epey zorlandıklarını hatırlatan Alaattin Aktaş, alınan tüm önlemlere rağmen hesabın tutmadığını, döviz kurlarının artmaya başladığını, döviz kurlarındaki alış ve satış fiyatı arasındaki makasın inanılmaz oranda açıldığını, ikili hatta üçlü fiyatlar oluşmasına rağmen yine de havalarda uçuşan tahminlerin pek olmadığının altını çizdi.

Doların 25 liralara, hatta 30 liraya yükseleceğine ilişkin tahminlerin de yapıldığını ancak dövizin bir şekilde 14 Mayıs’ta yapılan seçimlere kadar iyi kötü tutulduğunu kaydeden Aktaş, şimdi 28 Mayıs’a kadar olan sürecin nasıl yönetileceğinin merak edildiğini ifade etti.

ÇOK BÜYÜK SÜRPRİZ OLUR

İkinci tur Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılacağı 28 Mayıs’a kadar olan iki haftalık süreçte, dövizin aniden tırmanmasının çok büyük sürpriz olacağını ifada eden Aktaş, hükümetin ne yapıp edip böyle bir tırmanışı önleyeceğini ileri sürdü. Aktaş, şu anda zaten adı konmasa da bir sermaye kontrolünün uygulandığını ve bu kontrolün çerçevesinin daha da genişletilebileceğini savundu.

28 MAYIS SONRASI NELER OLUR?

Aktaş, ilk turu Erdoğan alsa da aradaki farkın iki yolla kapabileceğine değinerek birincisinin; Kılıçdaroğlu-Oğan birlikteliği olduğunu, Sinan Oğan’ın Kemal Kılıçdaroğlu’na destek vermesi halinde çok seyin değişebileceğini ileri sürdü. İkincisinin ise Kılıçdaroğlu'nun 14 Mayıs'ta sandığa gitmeyenleri oy vermeye ikna etmesi durumunda yine sonucun farklı bitebileceğini öngören Aktaş, Kılıçdaroğlu’nun, Cumhurbaşkanı olması halinde ise ekonomide yeni bir sayfa açılacağını dile getirdi.

Öncelikle dövizi şu an uygulanan politikalar ile 28 Mayıs’tan sonra da tutmanın mümkün olamayacağını kaydeden Aktaş, Merkez Bankası politika faizlerinin artırılmasının da sürpriz olmayacağını savundu. Ayrıca ekonomide yurtdışından fon çekmeyi sağlayacak adımların da atılacağını belirten Aktaş, döviz akışının sağlanamaması halinde kurların hızla artabileceğine de dikkat çekti. Aktaş, yaz dönemi ve turizm sezonu olması nedeniyle dövizde bir arz artışı olabileceğini, ancak bunun bir de sonbahar ve kışı olduğunu, en büyük tehlikenin ise dövizde bir sıçrama olasılığı olduğuna işaret etti.