Dolar karşısında en çok TL değer kaybetti? Avrupa ne yapıyor, biz ne yapmalıyız?
IMF güçlü dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimleri sıralarken, ülkelerin güçlü dolar hareketi karşısında ne yapması gerektiğini ele alan bir makale yayınladı."Ülkeler güçlü dolara karşı ne yapmalı" başlıklı yeni bir makale yayınlayan Uluslararası Para Fonu, doların 2000 yılından bu yana en güçlü olduğu seviyeye çıktığını, Japon Yen'i karşısında yüzde 22, Euro karşısında ise yüzde 13 değerlendiğini ifade etti
Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) sosyal medyada paylaştığı grafiğe göre, Türk Lirası (TL), yılbaşından bu yana ABD Dolar'ı karşısında en çok değer kaybeden para birimleri sıralamasında ilk sıraya yükseldi.
"Ülkeler güçlü dolara karşı ne yapmalı" başlıklı yeni bir makale yayınlayan Uluslararası Para Fonu, doların 2000 yılından bu yana en güçlü olduğu seviyeye çıktığını, Japon Yen'i karşısında yüzde 22, Euro karşısında ise yüzde 13 değerlendiğini ifade etti. IMF'nin makalesinde, güçlü dolar hareketinin enflasyonu düşürmeye çalışan birçok ülkenin işini zorlaştırdığı diye getirildi.
IMF'nin makalesine göre yapılan hesaplamalar, ABD Dolar'ında her yüzde 10'luk değer artışının diğer ülkelerin enflasyonunda yüzde 1'lik artışa neden olduğu tahminini ortaya koyuyor.
Makalede, dış ticaret dengelerinin de ABD lehine değiştiği ifade edilirken Merkez Bankaları'nın rezerv satarak para birimindeki değer kaybının önüne geçmesinin ise geçici bir çözüm olabileceği ifade edildi.
IMF tarafından paylaşılan grafiğe göre, Brezilya, Meksika ve Peru hariç bütün ülkelerin para birimleri dolar karşısında değer kaybederken, yılbaşından bu yana en büyük değer kaybı Türk Lirası'nda gerçekleşti. TL, dolar karşısında yüzde 30'dan fazla değer kaybetti.
Avrupa ne yapıyor, biz ne yapmalıyız?
BM'den sonra IMF'den de Fed'e faiz çağrısı geldi
2023 yılında ekonomi bekleyen en büyük tehlike ne?
İktisat profesöründen çok ciddi uyarı, hükümet IMF'ye gitmezse...