Ekonomi

Dolar kuru 2023 yılında nasıl bir seyir izleyecek?

Dolar kuru uzun süredir yatay bir seyir izliyor. Dövize talebi frenlemek amacıyla uygulamaya konulan Kur Korumalı Mevduat hesabına ise eskisi kadar ilgi yok. Yüksek enflasyon nedeniyle alternatif yatırım arayışında olanların bir kısmı ise dövizde kalmaya devam ediyor. Peki, dolar 2023'de ne olur?Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesabı ile özellikle dolar kurundaki yüksek volatilite durulsa da uzmanlar yüksek enflasyon nedeniyle alternatif yatırım arayışında olanlar açısından dövizin cazibesini koruduğunu düşünüyor

Seçim öncesi döviz kurlarında dalgalı seyir devam ederken yatırımcılar gelecek dönemde kurların geleceği seviyeyi merak ediyor. Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesabı ile özellikle dolar kurundaki yüksek volatilite durulsa da uzmanlar yüksek enflasyon nedeniyle alternatif yatırım arayışında olanlar açısından dövizin cazibesini koruduğunu düşünüyor.

20 Aralık 2021 tarihinde dolar kuru 18, 37 ile tarihi zirvesini görünce ekonomi yönetimi dolara yönelimi frenlemek amacıyla Kur Korumalı Mevduat (KKM) ürününü duyurmuştu. KKM ile birlikte dolar bir anda 11 liranın altına gerilerken, şu sıralar 18,7 lira seviyelerinde bulunuyor.

Dünya Gazetesi’ndeki köşesinde doların seyrine ilişkin öngörülerini paylaşan Ufuk Korcan, KKM’nin oyunun kuralını değiştirdiğini belirterek bu cazip ürünün büyük ilgi gördüğünü dile getirdi. Ancak geçtiğimiz temmuz ayından itibaren dolar kurunun 17, 50 lira ile 18, 50 lira aralığında seyretmesinin bu ürüne olan ilgiyi azalttığına işaret eden Korcan, yavaş yavaş Kredili Mevduat Hesabı’ndan kopuşlar başladığını köşe yazısında aktardı. Korcan, ayrıca TCMB’nin ‘liralaşma’ stratejisi kapsamında bankacılık sektörüne yönelik düzenlemelerinin de döviz tevdiat hesaplarında erimeye yol açtığını ileri sürerken, bundan sonraki seyri ise seçimlerin belirleyeceğini belirtiyor.

VATANDAŞ DÖVİZDEN VAZGEÇMİYOR

 

Türkiye’de geçmişte peş peşe yaşanan ekonomik krizler ve yüksek enflasyon nedeniyle büyük bir yatırımcı kitlesi hala dövizden vazgeçmiyor. Son 2 yıldır yatırımcıların belli bir bölümü yüksek enflasyon karşısında yüksek getiri elde etmek için borsaya yönelirken, bir kısmı da eski alışkanlıklarından vazgeçmeyerek dolarda kalmaya devam ediyor.

DOLAR 2023’DE NE OLUR?

Peki, 2023 yılında dövize parasını yatıranlar istediği getiriyi elde edebilecek mi? Uzun süredir yatay bir seyir izleyen dolar kuru 2023 yılında nasıl bir seyir izleyecek? Ufuk Korcan köşe yazısında, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar piyasalarda ciddi bir hareketlilik beklenmediğini belirtiyor. Kısacası; seçim sandığından çıkacak sonuçlar tüm piyasalarda olduğu gibi dövizin de yönünün belirlenmesinde etkili olacak.

Korcan’a göre, iktidarın değişmesi durumunda nasıl bir para politikası izleneceğini şimdiden tahmin etmek ise o kolay değil. Kısacası; gelecek dönemde seçim sonuçları, gelecek dönemde uygulanacak faiz ve para politikaları ve yabancı yatırımcı ilgisi kurların seyrinde etkili olacak kritik gelişmeler arasında yer alıyor.