Ekonomi

Dolar kurunda son dakika! Düşüş devam edecek mi? Bu dolar tahminini ne duydunuz ne de gördünüz! Hemen bakın!

Altın ve dolar dün BDDK’nın hamlesi sonrası sert düşüş gösterdi. Peki dolardaki düşüş devam edecek mi? İşte dolar kurunda son dakika gelişmeleri... Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu  tarafından getirilen yeni düzenlemeye göre, bankalar ve finansal kuruluşlar dışındaki, bağımsız denetime tabi şirketlerin kredi başvurdukları tarih itibarıyla yabancı para nakdi varlıklarının (altın dahil, efektif Döviz ile bankalardaki YP mevduat) Türk Lirası karşılığının 15 milyon liranın üzerinde olması durumunda söz konusu bu şirketlerin yabancı para nakdi varlıklarının, en güncel finansal tablolarına göre aktif toplamından ya da son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının yüzde 10'unu aşması halinde söz konusu şirketlere TL cinsinden yeni bir nakdi ticari kredi kullandırılmamasına karar verildi

Dolar ve altında yaşanan sert düşüşler sonrasında gözler yapılacak açıklamalara çevrildi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu  tarafından getirilen yeni düzenlemeye göre, bankalar ve finansal kuruluşlar dışındaki, bağımsız denetime tabi şirketlerin kredi başvurdukları tarih itibarıyla yabancı para nakdi varlıklarının (altın dahil, efektif Döviz ile bankalardaki YP mevduat) Türk Lirası karşılığının 15 milyon liranın üzerinde olması durumunda söz konusu bu şirketlerin yabancı para nakdi varlıklarının, en güncel finansal tablolarına göre aktif toplamından ya da son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının yüzde 10'unu aşması halinde söz konusu şirketlere TL cinsinden yeni bir nakdi ticari kredi kullandırılmamasına karar verildi. Uygulama karar tarihinden sonra uygulanmak üzere, aksi yönde bir Kurul kararı alıncaya kadar geçerli oluyor.

Peki dolardaki düşüş devam edecek mi? İşte dolar kurunda son dakika gelişmeleri... 

Mynet'ten Sinem Eryılmaz'ın haberine göre, söz konusu bu karardan sonra döviz kurlarında ve altın fiyatlarında sert düşüş görüldü. Açıklanan resmi rakamlara göre, güne 17,33 seviyelerinden başlayan dolar/TL, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) finansal istikrarı destekleyici yeni adımları duyurmasından sonra 16,4798 ile 6 Haziran tarihinden bu yana en düşük seviyeyi görmüş oldu. Yine açıklanan resmi rakamlara göre, kurda yüzde 5'e yakın düşüş yaşandı. Euro/TL ise 18,34 liradan 17,39 lira seviyelerine kadar geriledi. Söz konusu karardan sonra Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri 784 baz puana geldi.

GRAM ALTINDA KAYIP NE KADAR?

Yatırımcıların yakından takip ettiği altın fiyatları da hafta boyunca gözünü kulağını ABD Merkez Bankası Fed ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan (TCMB) gelecek açıklamalara çevirmişti. 20 Aralık tarihinde Kur Korumalı Mevduat Sistemi’nin devreye alınması öncesinde 1062 TL'ye çıkarak tüm zamanların rekorunu kıran gram altın, o tarih sonrası 500 TL'nin altını görmüştü. Fakat dolar/TL kurunun geçtiğimiz haftalarda 17,50 lirayı görmesiyle yatırımcıların gözdesi altının gram fiyatı yine tüm zamanların zirvesine gözünü dikmiş ve 1040 TL'ye ulaşmıştı. Gram altın fiyatları daha sonra düşüşe geçti ve 1010-1025 lira aralığında hareket etti. Fakat dünkü karar sonrası dolar kurunda yaşanan sert düşüş gram altında da kayıplara neden oldu. 1016 liradan güne başlayan altının gram fiyatı 1 günde yatırımcısına tam 45 lira kaybettirdi.

Fakat piyasa kapanışı sonrası duyurulan yeni düzenlemeye ilişkin asıl fiyatlamanın pazartesi günü yansıması bekleniyor.

DOLAR İÇİN İTALYAN BANKADAN SON DAKİKA TAHMİNİ

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen dolar fiyatı için yatırımcılar tüm dikkatlerini yapılan açıklamalara çevirirken UniCredit Research analistleri, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz oranlarını agresif şekilde sürdürmeyi planladığı ortamda ABD dolarının 2022 yılının geri kalan kısmında da önde gelen para birimleri karşısında güçlü kalmaya devam edeceğini belirttiler. Fakar analistler, ABD dolarında gelecek yıl hafif şekilde aşağı yönlü bir düzeltme yaşanmasını beklediklerini de kaydettiler.

UniCredit'in döviz piyasası stratejisti Roberto Mialich konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, Fed'in faiz artırımlarının Aralık ayında sona erdikten sonra daha az güçlü bir ABD doları öngördüklerini söyleyerek, "Kısmi bir düzeltmenin 2023'ün son bölümünde daha belirgin olmasını, Fed'in 2023 dördüncü çeyrekte para politikasını gevşetmeye başlamasını bekliyoruz" dedi.

UniCredit, euro/dolar paritesinin 2023 yılının dördüncü çeyreğinde 1,12 seviyesine kadar yükselmesini bekliyor.

DAHA SERT ÖNLEMLER GELECEK Mİ?

Tera Yatırım tarafından BDDK’nın kararı sonrasında yayımlanan değerlendirmede dolardaki hareketliliğe ilişkin olarak önemli açıklamalara yer verildi. Söz konusu değerlendirmede "Döviz kurları anlamında kaçınılmaz olarak etkiler elbette olacaktır. Kurların bir süre veya bir miktar düştüğünü görebiliriz. Döviz işlemlerine bir anlamda sınırlama getirilmesi anlamında düzenlemelerin aşamalarının ilerletilmesi daha sert önlemleri de getirebilir” ifadelerine yer verildi.

Altın bu seviyeyi görmeden almam' diyen İslam Memiş gram altında alım fırsatını açıkladı! Bu rakamlara dikkat!

Selçuk Geçer, doların göreceği seviyeyi yatırımcılarla paylaştı

Dolar eriyor! Elinde dolar olanlar acil bakmalı! Dolarda son dakika gelişmesi 25 Haziran 2022