Ekonomi

'Dolar kurunu 18.60'da zor tutuyoruz,  en az 20,21 lira olması lazım'

Dolar kurunda yeni bir 21 Aralık yaşanır mı?, dolar kurunda balon var mı? Ne zaman patlar? sorularına yanıt veren Ekonomist Murat Kubilay, döviz kurunda balon olmadığını aksine doların olması gereken seviyenin altında tutulduğunu söyledi.Bunun mümkün olup olmayacağı yönündeki bir soruyu yanıtlayan Ekonomist Murat Kubilay Mesele Ekonomi’deki yeni programı Vaziyet ve Manzara’da şu anda dolarda herhangi bir balon olmadığını, aralık 2021'de doların bir gecede düşürülmesini ise dolardaki balonun patlatılması olduğunu dile getirdi

Döviz kurunun geçtiğimiz yıl aralık ayında bir gecede 18 liradan 12 lira seviyelerine düşürülmesinin tekrar edip etmeyeceği uzun süredir piyasalarda konuşulan bir soru. Bunun mümkün olup olmayacağı yönündeki bir soruyu yanıtlayan Ekonomist Murat Kubilay Mesele Ekonomi’deki yeni programı Vaziyet ve Manzara’da şu anda dolarda herhangi bir balon olmadığını, aralık 2021'de doların bir gecede düşürülmesini ise dolardaki balonun patlatılması olduğunu dile getirdi.

Uluslararası ve yerel ekonomi gündemini değerlendiren Kubilay, doların 18.60 seviyelerinde zor tutulduğunu belirterek doların acil olarak 20,21 hatta 22 liraya seviyelerinde getirilmesi gerektiğini söyledi. Şu anda dolarda bir balon olmadığını vurgulayan Kubilay dolar kurunun olması gerekenin de altında olduğunu kaydeden Kubilay, geçen yıl kurun 9-10 lira seviyelerinde olması gerekirken, kendi kendilerine bir balon yaratılıp kurun yükseltildiğini, daha sonra da çok büyük bir maliyetle Kur Korumalı Mevduat Hesapları gibi araçlarla bu balonun patlatıldığını söyledi. Kubilay, " Şu anda bir balon yok dövizde acilen doların 20 liranın üzerine çıkması lazım, hatta 21, 22 liraya çıkması lazım. Eğer dolar 30 liraya çıkarsa bu balon olur ama böyle bir durum yok. Dış ticaretin dengelenmesi, sermaye noksanlığının giderilmesi ve ticaret açığını dengelemek için kurun acilen 20-21 liraya çıkması lazım" diye konuştu.  

"Filler dövüşecek çimler ezilecek"

 

Kubilay, ABD'nin faiz politikasının tüm ülkeleri etkileyen faiz politikasında önümüzdeki 6 ayda bir şok beklemediğini ancak her zaman sürprizler olabileceğini belirtti. Dünyayı bekleyen bir stagflasyon olup olmayacağı sorusuna ise şöyle cevap verdi, "IMF büyüme beklentisini yüzde 2,7'ye düşürdü, bence o kadar da olmayacak. İngiltere, Avrupa özellikle Almanya resesyon beklentisini itiraf etti. Avrupa'nın motoru Almanya olduğu için de Avrupa'yı kurtarmak artık çok mümkün değil, İngiltere'nin de işi çok zor. Çin de bu yıl yüzde 3-4 zor büyüyecek."

 ABD ekonomisinin durgunluğa girip girmeyeceği konusunun da önemli olduğunu kaydeden Kubilay, "Durgunluğa kesin girecek ama daralma olacak mı? ABD'nin konut piyasası güçlü ama hisse piyasasında risk var. ABD'de ayda 95 milyar dolar çekiyor piyasadan. Bu bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde sorunlar çıkmasına neden olabilir. Baz etkisi geçtikten sonra seneye tekrar çok büyük bir enflasyon yaşayacağız. Filler dövüşürken ezilecek çimler var. Bunlar arasında Türkiye'de var" şeklinde konuştu.

Doların geri vites yapacağı tarih resmen belli oldu! Ters köşe olacaksınız! İslam Memiş üstüne bastıra bastıra uyardı

Dolarda büyük deprem kapıda! Selçuk Geçer 'Rüzgar bu kez tersten esecek' diyerek, o kara haberi verdi!

Güvenli liman olan doların kaderi belli oldu! O dev bankadan yapılan tahmin ortalığı karıştırdı!