Ticari

Dolar milyonerleri gayrimenkule yatırımı azalttı

Dünyanın dolar milyonerleri, ekonomik çöküntü ile birlikte gayrimenkulden beklenenden çok daha önce ve daha büyük oranlarda çıktı.

Milyonerlerin gayrimenkule ayırdıkları pay da 2006'ya göre 10 puan düşürerek yüzde 14'e geriledi.

Türkiye'nin dolar milyoneri sayısı 50 bin kişiye çıktı  

Merill Lynch ve Capgemini tarafından yayınlanan, "12. Yıllık Dünya Varlık Raporu"na göre, Türkiye'de oturdukları konut ve tüketim kalemleri dışında sahip olduğu varlık toplamı en az 1 milyon dolar olanların sayısı 2007 yılında 8 bin kişi arttı.

Merill Lynch Türkiye Genel Müdürü Kubilay Cinemre tarafından açıklanan rapora göre, Türkiye'de 2006 yılında 42 bin olan yüksek varlıklı kişi sayısı 2007 yılında yüzde 17.5 artarak 50 bine yükseldi. Bu artış oranı ile Türkiye, dünyada kişi sayısında en fazla artış yaşayan ülkeler arasında ön sıralarda yer aldı.

En az 50 milyar dolar

Rapordaki değerlendirmeye göre, bu artışın itici faktörleri yüzde 4.5 reel GSYİH büyümesi, ihracatın hızlanması, enerji hariç ithalatın yavaşlaması, artan enflasyon ve tasarruflar ile güçlenen YTL oldu. Dolaylı vergi yükleri ise engelleyici faktör olarak görüldü. Cinemre, Türkiye'deki yüksek varlıklı kişilerin sahip olduğu varlığın toplam büyüklüğüne ilişkin bir soru üzerine, her biri için ortalama 1 milyon dolarlık varlık dikkate alındığında 50 bin üzerinden, en az 50 milyar dolardan bahsedilebileceğini söyledi. Cinemre, dünyada bu ortalamanın 3 milyon dolar olduğunu aktardı. Türkiye'de özellikle 2001'den sonra ekonomide yaşanan gelişmelere işaret eden Cinemre, varlık ve varlıklı nüfus sayısında son 5 yılda daha hızlı artış olduğunun söylenebileceğini kaydetti.

Karamsar değiliz

Kubilay Cinemre, Türkiye ekonomisini değerlendirirken de şu anda "sistemik risk" diye bir şeyin söz konusu olmadığını söyledi. Cinemre, Türkiye'nin önünde politik ve dünyadaki ekonomik durum olmak üzere iki belirsizlik bulunduğunu belirterek, "Dünyanın her yerinde enflasyon artış trendinde. ABD başta olmak üzere global resesyon tehlikesi bulunuyor. Türkiye bu büyük resmin bir parçası olduğuna göre, Türkiye'deki piyasaların performansı dünyadaki para otoritelerinin yılın geri kalan 6 ayında bu işi nasıl çözeceklerine bağlı. Türkiye için karamsar değiliz" dedi.

Türkiye'ye 40 milyar dolar gelir

Türkiye'de gayrimenkule yatırım yapmak üzere ilk fonu 12-14 ayda faaliyete geçirdiklerini, ikinci bir fon daha kurmayı düşündüklerini dile getiren Cinemre, bunun büyüklüğünün henüz belli olmadığını kaydetti. Cinemre, ayrıca bu yıl gelmesi gereken paranın, ilk 6 aydaki trendine göre devam ederse 40 milyar dolar civarında olacağını söyledi.

Ultra zenginlerin 15 trilyon doları var

Merrill Lynch ve Capgemini'nin yayınladığı rapora göre, 2007'de küresel boyutta her biri 1 milyon doların üzerinde mali varlığa sahip kişi sayısı 2006'ya göre yüzde 6 artarak 10.1 milyona çıktı.

Yüksek varlıklı kişilerin varlık toplamı ise 2006'ya göre yüzde 9.4 artarak toplam 40.7 trilyon dolara ulaştı. Bu kişilerin ortalama varlık düzeyi bugün 4 milyon doların üstünde.

Her birinin mali varlık toplamı 30 milyon doların üstünde olan ultra varlıklı kişilerin toplam nüfusu ise geçen yıl 2006'ya göre yüzde 8.8 artarak bugün 103 bin 320 kişiye yükseldi.

40.7 trilyon dolarlık varlığın 15 trilyon dolarlık kısmı ultra varlıklı kişilere ait.

Hindistan; Brezilya ve Çin'de zenginler artıyor

Rapora göre, Hindistan, Çin ve Brezilya'nın yüksek varlıklı kişi nüfusu artıyor.

Yüksek varlıklı kişilerin sahip olduğu mali varlığın yılda yüzde 7.7 büyüyerek 2012 yılında 59.1 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.

2012 tahminlerine göre, o dönemde en hızlı büyüyen bölgeler Orta Doğu, Latin Amerika ve Afrika olacak. Kuzey Amerika'nın ise yüzde 6.8 büyüme kaydetmesi öngörülüyor.

Bölgelerde 2007'ye geçerken yüksek varlıklı kişide en çok artış ise yüzde 15.6 ile Orta Doğu'da, yüzde 14.3 ile Doğu Avrupa ve yüzde 12.2 ile Latin Amerika'da oldu. Afrika'da ise yüzde 10, Asya-Pasifik'te yüzde 8.7, Kuzey Amerika'da yüzde 4.2 ve Avrupa'da yüzde 3.7'lik artış kaydedildi.

ABD yine lider

Rapora göre, bölgeler bazında yüksek varlıklı kişilerin mali varlığı dikkate alındığında oran olarak en büyük artış yüzde 20.4 ile Latin Amerika'da olurken, bunu yüzde 17.5 ile Orta Doğu, yüzde 14.9 ile Afrika, yüzde 12.5 ile Asya-Pasifik izledi.

Bölge bazında yüksek varlıklı kişi sayısı incelendiğinde 2007'de en fazla nüfus 3.3 milyon ile Kuzey Amerika'da yer alırken, bunu 3.1 milyon kişi ile Avrupa, 2.8 milyon kişi ile Asya-Pasifik izledi.

Kuzey Amerika ise hem nüfus olarak hem de 11.7 trilyon dolarlık mali varlığı ile toplam varlıktaki payda liderliğini sürdürdü.

Gayrimenkule ayrılan para yüzde 10 azaldı

Dünyanın dolar milyonerleri, ekonomik çöküntü ile birlikte gayrimenkulden beklenenden çok daha önce ve daha büyük oranlarda çıktı, ayırdıkları payı da 2006'ya göre 10 puan düşürerek yüzde 14'e çekti.

Yüksek varlıklı kişilerin Kuzey Amerika'ya ayırdıkları paylar erimeye devam ederken, bu kişilerin varlıklarının bölge bazı dağılımında Kuzey Amerika'nın payının yüzde 42'den 2009'da yüzde 39'a düşeceği belirtiliyor.

2007'de yüksek varlıklı kişilerin varlığının en fazla büyüdüğü ülke 1 trilyon 591 milyar dolar ile Brezilya oldu. Ayrıca Çin, Güney Kore, Birleşik Arap Emirlikleri de en fazla büyüme kaydeden ülkeler arasında yer aldı.

ABD ise hálá 2.2 trilyon dolar ile en fazla net varlığa sahip ülke konumunda oldu.

'Tutku yatırımları' lüks koleksiyonlara

Tutku yatırımlarının dağılımı dünya genelinde farklılık gösterirken, lüks koleksiyon ve sanat eserleri toplamda en büyük payı aldı.

Avrupalı ve Latin Amerikalı yüksek varlıklı kişiler en fazla sanat yatırımlarına ağırlık verirken, Asyalı ve Orta Doğulular en fazla mücevhere, Kuzey Amerikalılar ise diğer bölgelere göre en fazla lüks/özel macera seyahatlerine yatırım yaptıkları dikkat çekti. 

Hürriyet