Altın & Dolar

Dolar neden yükseliyor? İşte perde arkası

TL'nin bugün dolar karşısındaki meydana gelen değer kaybı sadece bir günde yüzde 7'yi aştı. Bir kaynağa göre, TL’deki günlük gerilemenin yüzde 6'yı geçmesi üzerine döviz satışları kanalıyla müdahalenin devamına izin verildi.Habere göre; Mehmet Şimşek idaresindeki Hazine ve Maliye Bakanlığı, Merkez Bankası’ndan (TCMB) kamu bankaları üstünden yapılan döviz kurlarına gelen müdahalelerinin yavaşlatılmasını istedi

Bloomberg’de Tuğçe Özsoy, Kerim Karakaya ve Beril Akman'ın 'Türkiye’nin yeni ekonomi takımı savunmayı geri çekince TL çakıldı' başlıklı haberlerinde, bugün Türkiye ekonomisinde meydana gelenlere dair önemli analizler yer aldı.

Habere göre; Mehmet Şimşek idaresindeki Hazine ve Maliye Bakanlığı, Merkez Bankası’ndan (TCMB) kamu bankaları üstünden yapılan döviz kurlarına gelen müdahalelerinin yavaşlatılmasını istedi.

Kamu bankalarının döviz satışlarını geçici olarak durdurmasıyla TL’de bu sabah gerilemenin meydana geldiği görüldü. Bloomberg haberinde bu gelişme, “Yeni ekonomi yönetiminin daha ananevik ekonomi politikalarına dönmesinin bir parçası olarak maliyetli müdahale stratejisini bıraktığının bir işareti” olarak değerlendirildi.

DOLAR NE OLACAK?

Dün günü 21,50’den bitiren dolar/TL’de bugün 23,17 ile rekor seviyede meydana geldi. Euro/TL’de ise bugün 25,01 oranını gördü.

Dolar kuru, 14 Mayıs seçimlerinden önce 19,60, 28 Mayıs’taki ikinci tur öncesinde 19,98 civarını görmüştü.

Yine aynı haberde dolar satışları ve döviz talebini düşürmeyi hedefleyen bir dizi bankacılık düzenlemesi aracılığı ile 28 Mayıs’ta yapılan ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar TL’nin nispeten sabit tutulduğu, TL’nin 28 Mayıs’taki seçimin ardından yüzde 13’ten çok değer kaybettiği anımsatıldı.

Bununla beraber yatırımcıların TL’de daha çok değer kaybı öngördüğü, opsiyon piyasasında dolar/TL’nin üç ay içinde 25’e ulaşma olasılığının yüzde 80, 27’ye erişme olasılığının yüzde 60 olarak fiyatlandığı söylendi.

Dolar neden yükseliyor? İşte perde arkası

Kamu bankaları, devletin doğrudan veya dolaylı olarak kontrolü altında olan ve kamu hizmeti sunan finansal kuruluşlardır. Kamu bankaları genellikle bir ülkenin merkez bankası veya hazine departmanı tarafından denetlenir ve yönetilir.

Kamu bankalarının temel amacı, ekonomik büyümeyi desteklemek, finansal hizmetlere erişimi artırmak, stratejik sektörlere kredi sağlamak, sosyal projeleri desteklemek ve ülkenin ekonomik politikalarını uygulamak gibi kamu yararına hizmet etmektir.

Dolar dehası İslam Memiş'ten kritik açıklama! Bunu yapan paraya para demeyecek!

Philips'ten kaçırılmayacak fırsat! Kulaklıklar yüzde 51 indirime girdi

O marketten 40'lı tuvalet kağıdında görülmemiş kampanya! Bitmeden hemen yetişin