Ekonomi

Dolar satacaklar durun, sakın yapmayın! Doların 2 ay sonra tam da bu rakama gelecek

Dolar satmayı düşünen vatandaşlarla ilgili çok önemli bir gelişme yaşandı. Analistler doların 2 ay sonra gelebileceği seviye hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. Gelin bu seviyelere birlikte göz atalım. Dolar fiyatlarında bir yandan bu dalgalanma yaşanırken, diğer yandan dolar satmak veya almak isteyen vatandaşların gözü kulağı yatırım sitelerine çevrilmiş durumda

Dolar fiyatlarındaki yükselme devam ediyor. Dolar fiyatlarında bir yandan bu dalgalanma yaşanırken, diğer yandan dolar satmak veya almak isteyen vatandaşların gözü kulağı yatırım sitelerine çevrilmiş durumda. Bu konudaki en önemli sitelerin başında gelen Emlak Kulisi de art arda önemli haberler yayınlamaya devam ediyor. 
 

DOLARIN 2 AY SONRA GELECEĞİ SEVİYE

Dolar geçtiğimzi Aralık ayında tarihi bir rekor kırarak 18.41 seviyelerine kadar ulaştı. Doların gittiği bu rakamda Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın faizleri sabit tutma kararı da hayli etkili oldu. Merkez Bankası bu yıl ise sürpriz bir kararla faiz indirdi ve dolar yükseldi. işte Merkez Bankası'nın önümüzdeki toplantılarda bu ve benzeri karar alması durumunda dolar fiyatlarının 2 ay sonra yeniden 18.50 ve 19 seviyelerinde görülmesine sürpriz olarak bakılmıyor. 
 

Dolar kuru, geçtiğimiz yılın son çeyreğinde çok hızlı ve yüksek oranlarda tırmanarak Aralık 2021’de 18,40 TL seviyesine kadar yükseldi. Gelen bu sert yükselişin arkasındaki en büyük etken de Merkez Bankası’nın politika faizinde uyguladığı indirimler oldu. Merkez Bankası daha sonra uzun vadede politika faizini yükselen enflasyona rağmen yükseltmemiş olsa da indirim de uygulamayarak sabit tuttu.

Ağustos ayında da faizi sabit tutması beklenen Merkez Bankası sürpriz bir kararla faizde bir kez daha indirime gitti ve dolar kuru da bu karara tepki yükselişi sonrasında 2022 yılının rekoru olan 18,22 TL seviyesini gördü. Ardından hafif geri çekilme yaşayan dolar kuru, hafta sonu öncesinde piyasaların kapanış gününde bir kez daha atak yaparak 2022 yılındaki rekorunu tazeledi. İşte detaylar…

Merkez Bankası’nın faiz indirim kararı ile tepki yükselişi gösteren dolar kuru, geçtiğimiz hafta 18,22 TL seviyesine ulaşarak 2022 yılının en yüksek seviyesini test etmişti. Bu aşamadan sonra 18,20 TL seviyesinin hemen altında denge bulan dolar kuru, ardından gelen yükselişlerle 2 Eylül Cuma günü, piyasaların son işlem gününde hafta sonu öncesinde yeniden yükseldi ve 2022 yılında rekorunu güncelledi. Gelen yükselişler sonrasında dolar kuru 18,26 TL seviyesine dokundu. Bu seviye 2022 yılının rekor seviyesi olarak kaydedilirken, dolardaki yükselişin sebepleri de merak konusu oldu.

Uzmanlar, dolar kurunun yükselmesindeki en büyük etkenin ABD Merkez Bankası’nın (Fed) almış olduğu faiz artırım kararları ve bu kararları takiben Fed Başkanı Jerome Powell’ın faiz artışlarına devam sinyali vermesi olduğunu belirtiyor. Fed Başkanı Powell, parasal sıkılaştırma ve faiz artışlarının devam edeceği sinyalini verdikten sonra dolar küresel piyasalarda güçlenmiş ve Euro’dan da değerli hale gelmişti.

Bakan Nebati'den flaş borsa açıklaması

Ucuz yakıt için bunu da yaptılar! Pes artık dedirtecek

Fitch’ten Türk Lirası için şok eden yorum! 2 yıl daha sürecek…