Ekonomi

Dolar sonbaharda kaç lira olacak? Borsada ralli sürecek mi? Altın fiyatları ne olacak?

Dolar sonbaharda kaç lira olacak? Borsada yükseliş sürecek mi? Yoksa borsanın balonu patlayacak mı? Piyasa uzmanı Devrim Akyıl anlattı.Kendi youtube kanalında ekonomi gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Akyıl, MB'nın döviz rezervlerindeki erimenin kaynağı belirsiz para girişleriyle bir miktar telafi edildiğini ancak enflasyonun bu kadar yüksek olduğu ortamda yüzde 13 faiz oranında ısrar edilmesinin kısır bir döngü yarattığını ve bunun sürdürülemez olduğunu söyledi

Doların 18 TL'nin üzerine iyice yerleştiğine dikkat çeken piyasa uzmanı Devrim Akyıl, "ödemeler dengesi krizine doğru mu gidiliyor yoksa ekonomimiz gerçekten şahlandı mı?" "Borsada yaz rallisi sürecek mi sonuna mı geldik" sorularına yanıt verdi. Kendi youtube kanalında ekonomi gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Akyıl, MB'nın döviz rezervlerindeki erimenin kaynağı belirsiz para girişleriyle bir miktar telafi edildiğini ancak enflasyonun bu kadar yüksek olduğu ortamda yüzde 13 faiz oranında ısrar edilmesinin kısır bir döngü yarattığını ve bunun sürdürülemez olduğunu söyledi. 

Uzun vadede küresel piyasalarda yaşanan olumsuz gelişmelerin, dünyanın çift kutba doğru evrilişinin bir sonucu olduğunu ifade eden Akyıl, ABD dolarının bundan sonra tek rezerv para olma ihtimalinin çok azalacağını, dünyanın doğu kutbunda Çin'in ve Rusya'nın yeni bir para birimine doğru hızla ilerlediğini aktardı.

 

 

"Dolar 31.80 TL'yi görecek"

Akyıl, uzun vadede doların 31.80 seviyesini test edebileceğini, sonbaharda ise 21.90 ile 31,30 lira arasında atak yapacağını kaydetti. Dolarda 21 liranın altında her rakamın ucuz kaldığını ifade eden Akyıl, borsada ise 1994 ve 2000 krizi öncesine benzer bir tablo oluştuğunu ve serseri paranın bir anda dönüş yapmasıyla, kendi krizini yaratmasının mümkün olabileceğini söyledi.

"Serseri para önce coşku sonra kriz yaratır"

İzlenen ekonomi politikasıyla ekonomik anlamda reformlar yapılmadığını, tarım ya da teknoloji reformu gibi uzun vadeli bir yola girilmediğini sadece günün kurtarıldığını kaydeden Akyıl, "Yurt dışından gelen parayla borç ödemeye devam ediyoruz, bu döngünün devam etmesi ihtimali yok. Kayıt dışı paranın çokluğu ve serseri para fazlalığı yani negatif faizin bu kadar yüksekliği ile piyasada kalan fazla para, -çünkü kimse gidip yüzde13'lerden yüzde 15'lerden mevduata para yatırmak istemediği için- her zaman önce piyasalarda geçici coşku yaratır. O coşku daha sonra büyük bir enflasyon yaratıyor ve o enflasyonda daha sonra büyük bir ekonomik krizle sonuçlanıyor, maalesef veriler bunun son aşamasına doğru gittiğimizi gösteriyor" diye konuştu.

Borsada görülen son hareketin kalıcı olduğunu düşünmediğini kaydeden Akyıl, "Para girişlerinin eninde sonunda bir noktada tıkanıp yurt dışından gelecek olası negatif dalgaların aniden piyasayı bozma olasılığı çok yüksek. Çünkü ekonomideki ciddi dengesizlik hala devam ediyor" dedi.  

Dolar/TL'de yukarı eğilimli kontrollü bir devalüasyon yapıldığını iddia eden Akyıl, 21 liranın altındaki döviz kurunun ucuz kaldığını, geri çekilmelerin sınırlı kalacağını ileri sürdü. Yurtdışında gelecek kaynakların dövizi kalıcı şekilde aşağı çekmeye yetmeyeceğini anlatan Akyıl, mevcut ekonomik koşullarda kimsenin TL'de kalamayacağını söyledi. Gram altının, ons bacağı yüzünden satış trendinde olduğunu kaydeden Akyıl, 1032'nin üzerindeki günlük kapanışların tekrar al trendi yaratacağını söyledi.

Dolar bugün ne kadar? 27 Ağustos 2022 dolar kaç TL? İşte dolarda son durum!

Bugün çeyrek, yarım, ata altın ne kadar? 27 Ağustos Cumartesi 22 ayar bilezik kaç TL

Borsa İstanbul rekorlara doymuyor! BIST 100 endeksinden yepyeni rekor