Ekonomi

Dolar TL’de ‘şok’ tahmin: Döviz her an patlamaya hazır! Dolar seçim sonrası 25 liraya fırlayacak!

Piyasalarda seçim sonrası senaryoları konuşuluyor. 14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası kim iktidara gelirse gelsin mutlaka politika değişikliği olacağını dile getiren uzmanlar, borsa ve döviz cephesindeki beklentilerini paylaştı.

Yatırımcılar seçim öncesi pozisyonlarını alırken, seçim sonrası piyasaların seyri en çok merak edilen konuların başında geliyor.

Yurt dışı gelişmeler ve küresel piyasalardan gelecek haberler piyasaların seyrini etkileyen en önemli faktör olsa da 14 Mayıs’ta gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden çıkacak sonuçların da bu seyirde etkili olması bekleniyor.

Nasıl Bir Ekonomi’den Burcu Göksüzoğlu’nun sorularını yanıtlayan Deriva Danışmanlık Kurucu Ortağı Dr. Tolga Uysal, seçimin ardından kim iktidara gelirse gelsin mutlaka bir politika değişikliği olacağını öngörerek piyasaların seyrine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

BORSADA NELER BEKLENİYOR?

Geçen yıl dünya borsaları çok kötü bir durumda iken Borsa İstanbul’un dolar bazında yüzde 100, TL bazında ise yüzde 180 civarında getiri sağladığını belirten Uysal, bu trendin aynı şekilde devamının sürdürülemez olduğunu söyledi. Borsa İstanbul’da 5 bin seviyesinin destek seviyesi olarak karşımıza çıktığını söyleyen Uysal, endeksin seçimlere kadar 4 bin 500 ile 5 bin 500 bandı arasında hareket edeceğini öngördü.

YABANCI YATIRIMCI GELMELİ

Seçimlerden sonra faiz oranlarının artması halinde bunun borsa açısından olumsuz olacağını kaydeden Deriva Danışmanlık Kurucu Ortağı Dr. Tolga Uysal, çünkü şirket değerlemelerinin düşeceğini ifade etti.  Borsada sağlam yukarı yönlü bir trendin olması için yabancı yatırımcının gelmesinin şart olduğunu söyleyen Uysal, yabancı yatırımcının gelmesi halinde endeksin çok daha yukarılara tırmanmasının mümkün olduğunu ifade etti. Uysal, yabancı yatırımcı payında tarihin en dip seviyelerinin görüldüğüne işaret ederek “Borsada halka açık çok güçlü şirketlerimiz mevcut. Mutlaka ilgi olacağına inanıyorum” dedi.

DÖVİZ HER AN PATLAMAYA HAZIR!

Seçime kadar dolar TL kurunun nasıl bir seyir izleyeceğine ilişkin beklentilerini de paylaşan Dr. Tolga Uysal, seçimin ardından kim iktidara gelirse mutlaka politika değişikliği gerektiğini savundu. Faizlerin artacağını, iktidara kim gelirse gelsin dolar kurunun 25 liraya doğru bir zıplama göstereceğini öngördü. Dolar TL kurunun yanı sıra Euro TL kuru tarafında da düzeltme olacağı tahmininde bulunan Uysal, seçime kadar doların 19,50 liraya doğru hareket edeceğini ileri sürdü. Dövizin her an patlamaya hazır bir durumda olduğunu kaydeden Uysal, ihracatçılar açısından da şu andaki döviz kuru seviyelerinin rekabet gücünü zayıflattığını, o yüzden dolar TL’de çok hızlı bir yukarı artış yaşanacağını ve düzeltme görüleceğini düşündüğünü dile getirdi.