Ekonomi

Dolar yağmuru bu hafta başlıyor! Merkez Bankası'na 5 milyar dolar yatacak!

Suudi Arabistan Maliye Bakanı iki ülke arasında varılan mutabakata göre 'birkaç gün içinde' Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'na 5 milyar dolar yatıracaklarını aktardı. Dolar yağmuru bu hafta başlıyor... Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el-Jadaan, ülkesinin birkaç gün içinde TCMB'ye 5 milyar dolar yatıracağını aktardı

Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el-Jadaan, tarafından kritik dolar açıklaması geldi. Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el-Jadaan, ülkesinin birkaç gün içinde TCMB'ye 5 milyar dolar yatıracağını aktardı. Dolar yağmuru başlıyor... 

 

5 MİLYAR DOLAR YATIRACAK!

Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el-Jadaan, "Yakında gerçekleşecek. Türkiye ile aramızda karar verdik"  diyerek bu hafta içinde TCMB'ye 5 milyar dolar yatıracağını aktardı. 

El-Jadaan, "Türkiye ile ilşkilerimizde büyük ilerleme var ve Türkiye'de ve başka ülkelerde yatırım olanaklarına sahip olmayı arzu ediyoruz"  ifadesini kullandı. 

22 Kasım günü Reuters'a konuşan Suudi Arabistan'ın Maliye Bakanlığı sözcüsü   mevduat depo hesabı açılması konusunda iki ülke arasındaki "görüşmelerin nihai aşamada" olduğunu aktarmıştı.

İki ülke, 2011 yılında Arap yarımadasındaki "Arap Baharı" eylemlerinde Ankara'nın bölge ülkeleri tarafından tehdit olarak görülen siyasi İslamcı gruplara destek vermesinnden sonra ters düşmüştü.

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2018 yılında İstanbul'daki Suudi Arabistan başkonsolosluğunda Suudi yetkililer tarafından öldürülmesinin ardından iki ülke arasındaki gerilim sert bir şekilde yükselerek, Suudi şirketler ve işyerleri Türk mallarına gayriresmi boykot uygulamaya başlamıştı.

Türk lirasındaki değer kaybı ve yükselen enflasyon, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önümüzdeki yıl yeniden seçilmesine yönelik risk oluşturduğu bir dönemde, iki ülkenin ilişkileri, Erdoğan'ın Haziran 2023 yılı için planlanan seçimlerin öncesinde Riyad'ın bölgedeki müttefiklerini de dahil ettiği yoğun çabalarıyla bu sene kısmen düzeldi.

HAZİNE NAKİT DENGESİ KASIMDA FAZLA VERDİ!

Hazine nakit dengesi, kasım ayında 99 milyar 642 milyon lira fazla verdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı, kasım ayına yönelik nakit gerçekleşmelerini açıkladı. Geçen ay Hazine'nin nakit gelirleri 351 milyar 213 milyon lira, nakit giderleri ise 251 milyar 570 milyon lira olarak kayıt altına alındı. 

Faiz dışı giderler ise 229 milyar 912 milyon lira iken faiz ödemeleri  21 milyar 658 milyon lira olarak gerçekleşti. Faiz dışı denge ise 121 milyar 300 milyon TL fazla verdi.