Ekonomi

Dolar yükselir mi düşer mi? Dolar yükselişine devam edecek mi? Dolara dair uzmanlar ne diyor?

Dolar yükselişine devam edecek mi? Yatırımcılar ya da dolar almayı düşünen vatandaşlar bu sorunun yanıtını arıyor. İşte detaylar!Peki dolar yükselecek mi, düşecek mi? İşte detaylar!

ABD doları, salı günü son yedi ayın en düşük seviyesine geriledi ve Japon yeni, merakla beklenen Japonya Merkez Bankası toplantısı öncesinde düşüş yaşamaya başladı. Peki dolar yükselecek mi, düşecek mi? İşte detaylar!

DOLAR YÜKSELMEYE DEVAM EDECEK Mİ?

Dolar endeksi, Pazartesi günü 101,77 seviyelerini gördüğü yedi ayın en düşük seviyesinden sıçrayarak yüzde 0,1 artış ile 102,005'e yükselmişti. Dolar Salı günü erken saatlerde bir miktar destek görmüş olsa da şu sıralarda piyasada ise enflasyon düşerken faiz artırım döngüsünün sonuna yaklaşan Fed ile doların zirveye ulaştığı yönünde beklentiler hakim.

Morgan Stanley örneğin, dolar endeksi hakkında 2023 yılsonu tahminini 104'ten 98'e indirdi. Yatırım bankasının analistleri verdikleri notta, "Küresel büyüme canlılık işaretleri gösteriyor, makro ve enflasyon belirsizliği azalıyor ve dolar taşıma, avantajını hızla kaybetmeye başladı" diye konuştu.

ABD veri takvimi bu hafta daha hafif ancak perakende satışlar, sanayi̇ üretimi̇ ve mevcut konut satışları zayıf görülebilir. ING analistleri de verdikleri bir notta, "Teorik olarak bu durum, Şubat ve Mart aylarında iki adet 25 baz puanlık faiz artışına dair piyasa beklentilerini çok fazla etkilememelidir ve her iki artışın da yılsonuna kadar tersine dönmesi beklenmektedir” şeklinde konuştular.

YATIRIMCILAR BOJ’UN TOPLANTISINA ODAKLI!

Hissiyattaki bu değişiklik dolar-yen çiftinde görülme ihtimali var; parite, 7 ayın en düşük seviyesinin hemen üzerinde ama yen, seans esnasında bazı kazançlarını geri verdi ve parite 128,56'da hafif bir artış elimi gösterdi. Yatırımcılar, merkez bankası yetkililerinin Japonya'nın “getiri eğrisi kontrol politikasında” bir değişiklik veya son duyuracağına dair beklentilerin artmasıyla birlikte haftanın ilerleyen günlerinde BoJ’un politika belirleme toplantısına odaklanmış haldeler.

ING, "Getiri hedeflerinde yeni düzenlemeler merakla bekleniyor ve yatırımcılar, daha yüksek uzun vadeli swap oranlarıyla bunun için pozisyon bulmaya çalışıyor. USD/JPY'nin Çarşamba gününden önce 126,50 seviyesine kadar gerileyebileceği kanısındayız" diye ekledi.

Çin ekonomisinin, 2022 yılında yüzde 3 büyüme ile bir önceki yıla kıyasla önemli ölçüde daha yavaş büyüyerek yüzde 5,5 civarındaki resmi hedefin çok altında kaldığını gösteren verilerden sonra yuan, yaklaşık olarak beş ayın en yüksek seviyesinden indi ve dolar/yuan yüzde 0,5 artışla 6,7660 seviyesine kadar çıktı.

İŞKUR TYP personel alımı yapılacak mı? 2023 TYP personel alım tarihi belli oldu mu? TYP başvuru ne zaman 2023?

Aman dikkat! TOKİ’den ev alacağım derken dolandırılmayın!