Ekonomi

Dolara operasyon iddiası: İnsanlar borsaya yönlendiriliyor çünkü..

MB'nın Kapalıçarşı'dan dolar topladığı ve seçimlerden hemen önce dolara yapılacak operasyonla kurun aşağı çekileceği iddia edildi. İddiaları köşesine taşıyan Yeniçağ Yazarı Remzi Özdemir, dövizde kalanların 'sürüler halinde' borsaya yönlendirilmeye çalışıldığını ileri sürdü.Yeniçağ gazetesindeki köşesinde Merkez Bankası'nın piyasadan dolar topladığı yönündeki iddiayı eski bir Merkez Bankası yöneticisine sorduğunu ve "piyasaya sert bir döviz müdahalesi geleceği" yanıtını aldığını ifade etti

Yeniçağ Gazetesi yazarı Remzi Özdemir, Merkez Bankası'nın dövize müdahale edebilmek için dolar stoku yaptığını iddia etti. Yeniçağ gazetesindeki köşesinde Merkez Bankası'nın piyasadan dolar topladığı yönündeki iddiayı eski bir Merkez Bankası yöneticisine sorduğunu ve "piyasaya sert bir döviz müdahalesi geleceği" yanıtını aldığını ifade etti. Gazetedeki yazısında Merkez Bankası'nın Kapalıçarşı'da köklü bir döviz kuruluşu aracılığı ile yüksek fiyattan dolar aldığının iddia edildiğini belirten Özdemir, Merkez Bankası'nın dolara müdahalesinin seçim öncesinde yapılarak 20 Aralık benzeri bir operasyon yapılacağı iddiasını gündeme getirdi. Özdemir, yazısında yorum aldığı eski merkez bankası yöneticisi olan kişinin şu ifadesine yer verdi:

"Türkiye seçim sürecine girdi. İlk olarak TUİK aracılığı ile enflasyonu kâğıt üzerinde de olsa düşük göstermeyi başardılar. Birkaç ay içerisinde daha da düşecek ve piyasadan toplanan şu an için 7 milyar dolar, bu rakam 12-15 milyar dolar da olabilir sert bir şekilde dövize müdahalede kullanılacak. Tıpkı kur korumalı mevduatın açıklandığı gece gibi dolarda düşüş yaratmaya çalışılacak”

Söz konusu müdahalenin seçimlerden 1- 2 ay önce yapılmasının ihtimal dahilinde olduğunu aktaran Özdemir, kısa vadede böyle bir müdahalenin işe yarayabileceğini ancak müdahalenin büyüklüğünün belirleyici olacağını dile getirdi. Özdemir, "7 milyar dolar ile piyasa müdahalesi ile 18 lira olan kur belki 16 liraya kadar düşebilir ama bunun devamını getirememeleri halinde vatandaş ve şirketler yeni bir alım fırsatı olarak ucuz dolara hücum edebilirler" diye konuştu.

Özdemir ayrıca Evren Devrim Zelyut'un youtube kanalında yaptığı açıklamada da "konut tıkanmış durumda, araç satışları durdu. İnsanları sürü halinde borsaya yönlendirmeye çalışıyorlar. Çünkü dolarizasyon güçlü bir şekilde devam ediyor. İnsanlar dolarlarını bozdurmuyor" dedi. Dolara operasyon yapılacağını yayında da vurgulayan Özdemir, borsanın da manipülatif bir şekilde "bıyıklı yabancı" tabir edilen İngiltere merkezli alıcılar tarafından ve bankacılık hisseleri aracılığı ile yükseltildiğini ifade etti.

 

Dolar endeksi son 20 yılın zirvesine çıktı!

Dolar önce 21 lira sonra 30 ve 70 lira olacak! Peki ne zaman olacak! Doları koklayan ekonomist açıkladı

Elinde euro olanlar ne yapmalı: Bozdurmalı mı, bekletmeli mi? Son dakika euro gelişmesi