Ekonomi

Dolarda 10 TL gerçek mi oluyor! Analistler tarih verip duyurdu

Dolar iki günden bu yana psikolojik seviye olan 18 TL'yi geçemiyor. Durum böyle olunca "Dolar 10 TL olacak" diyen taraf da kendince iddialarını güçlendirdi. Peki durum böyle mi? Gelin hep beraber bakalım... Doların 40 TL olacağını savunanların tezi ise iki günden bu yana işlemiyor çünkü dolar psikolojik sınır olarak görülen 18 TL'de kaldı ve orada durdu

Doların önceki günlerde hızlı yükselmesinin ardından "Dolar 40 TL olacak" diyenler bir kez daha türedi. Doların 40 TL olacağını savunanların tezi ise iki günden bu yana işlemiyor çünkü dolar psikolojik sınır olarak görülen 18 TL'de kaldı ve orada durdu. Durum böyle olunca bu sefer de "Dolar 10 TL olacak" diyenler türedi. Ancak analistler yine de iki tarafından doğru söylemediğine inanıyor. Analistlere göre dolar, yıl sonunu yine bu bantta bitirecek. Yani dolar yıl sonuna doğru ne 40 TL olacak ne de 10 TL'ye düşecek. 
 

Merkez Bankası'nın (TCMB) döviz yükümlülükleri ve swap ile alınan ödünçler düşüldüğünde eksi 54.8 milyar dolara gerileyen rezervleri, Türkiye ekonomisinin en büyük sorunlarından biri olarak görülüyor. TCMB'nin rezervlerinin dış borçları ve cari açığı fonlayacak kapasitesinin kalmaması ekonominin kırılganlığını artırıyor.  Bloomberg Ekonomisti Selva Baziki, TCMB'nin Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin göreve geldiği 2021 Aralık ayından 22 Temmuz tarihine kadar yaklaşık 7 ayda dövizdeki artışın önüne geçmek için 66 milyar dolarlık rezerv sattığını tahmin ettiklerini söyledi. Bu tutar aylık ortalama yapılan döviz satışının 10 milyar doları bulduğunu gösteriyor.

Kur krizini durdurmak için 20 Aralık 2021'de doların 18.3674 lirayı görmesinin ardından devreye alınan Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminin etkisi 7 ayda neredeyse etkisi ortadan kallktı. Hafta ortasında 18.0434 liraya ulaşarak yılın zirvesini gören dolar son iki gündür psikolojik eşik olan 18 liranın hemen altında yatay seyrini koruyor. Dolar dün en yüksek 17.9731 lirayı, Euro ise 18.4151 lirayı test etti.  Küresel olarak risk alma eğilimindeki yükseliş uluslararası piyasalardan borçlanma maliyetinin göstergesi olan CDS'lerde genel bir düşüşe neden olurken Türkiye'nin 5 yıllık CDS'inde de önemli bir düşüş görülüyor. 5 yıllık CDS 26 baz puan düşerek dün 736 baz puana gerilerken CDS'te görülen düşüşü TL'de değer kazancına dönmüyor.