Ekonomi

Dolarda ‘sınırlı yükseliş’ sürüyor! Seçim öncesi dolar TL kuru ne olur? Euro-dolar paritesinde kritik seviye aşılır mı?

Küresel piyasalardaki belirsizliklerin yanı sıra yurt içinde mayıs ayında yapılacak seçimler öncesinde dövizde hareketli saatler yaşanıyor. Dolar TL kuru her gün sınırlı bir şekilde yükselişine devam ederken, dövizin seçime kadar nasıl bir seyir izleyeceği merak ediliyor.ABD ve Avrupa’da yaşanan bankacılık krizine ilişkin endişeler nedeniyle pay piyasaları satış ağırlıklı bir seyir izlerken, döviz cephesinde ise hareketli saatler yaşanıyor

Küresel piyasalara ilişkin belirsizliklerin gölgesinde para piyasaları yön arayışını sürdürüyor. ABD ve Avrupa’da yaşanan bankacılık krizine ilişkin endişeler nedeniyle pay piyasaları satış ağırlıklı bir seyir izlerken, döviz cephesinde ise hareketli saatler yaşanıyor.

Dolar TL kurunda seçim öncesi sınırlı yükselişler görülürken, bu hafta içerisinde yabancı yatırımcıların toplantılarından çıkacak kararlar da piyasaların seyrinde etkili olacak. Yabancı yatırımcıların mayıs ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi İstanbul ve Ankara’ya gelerek nabız yokladı, Türkiye ekonomisi ve finans sektörü açısından köklü bir değişime yol açıp açmayacağına ilişkin görüşmeler yaptıkları belirtiliyor. Yatırımcıların görüşmelerin sonucuna göre uzun yıllardır azalttıkları TL cinsi tahvil piyasasındaki Türkiye pozisyonlarını artırıp artırmayacağı netleşmiş olacak.

BORSALARDA HAVA OLUMSUZ

Küresel piyasalardaki belirsizlikler ve bankacılık sistemine ilişkin endişeler nedeniyle pay piyasalarında karışık bir seyir gözleniyor. Deutsche Bank hisselerinin yüzde 8.5 ile sert bir şekilde gerileme kaydetmesi ve Banka’nın risk primlerinin yükselmesi nedeniyle yatırımcıların risk iştahı düşmüş durumda.  Uzmanlar, bankacılık sistemine ilişkin devam eden endişeler ve yeniden gündeme gelen resesyon yüzünden küresel pay piyasalarında karışık bir seyir izlendiğini belirtiyor.

Borsa İstanbul da günün ilk yarısında dalgalı bir seyir izledi. Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 8,89 puan değer kaybına uğrayarak 5 bin 23 puana geriledi. Borsada toplam işlem hacmi ise 21,9 milyar lira olarak gerçekleşti. Uzmanlar, Borsa İstanbul BIST 100 endeksinde, teknik açıdan 5 bin 100 ve 5 bin 200 seviyelerinin direnç, 5 bin puanın ise destek konumunda olduğunu öngörüyor.

DOLAR TL NE OLACAK?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası geçen hafta gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizlerini yüzde 8,5 seviyesinde sabit tuttuğunu açıklayarak herhangi bir değişikliğe gitmedi. Banka’nın yarın yapacağı Genel Kurul toplantısında kar dağıtım kararı piyasalar tarafından izlenirken, iç veri gündeminde hafta içerisinde S&P Global'in not değerlendirmesi de piyasaların odağında olacak.

Dolar TL kuru bu sabah 19.0845 lira ile 19. 0850 lira seviyeleri arasında alınıp satıldı. Türk Lirası şubat ayında yaşadığımız Kahramanmaraş depremlerinden bugüne kadar yüzde 1,4 oranında değer kaybına uğradı. Öte yandan; ECB’nin, Fed ve İngiltere Merkez Bankası'ndan daha şahin söylemlerde bulunması ve daha yüksek oranlarda faiz artışına gitmesi nedeniyle euro-dolar paritesindeki gelişmeler de piyasaların odağında. Uzmanlar bu gelişmeler nedeniyle euro-dolar paritesinde 1,10 seviyesinin aşılacağını tahmin ediyor.