Ekonomi

Dolarda yükseliş son mu buluyor?

Dolarbir ayın en düşük seviyesine düştü, ancak yükseliş trendi henüz bitmemiş olabilir. JP Morgan ve Fivestar Varlık Yönetimi'ne göre, doların "hakimiyetinin" Fed'in faiz artırım döngüsü sona ermeden biteceğini söylemek için çok erken olabilir. Bloomberg HT'de yer alan habere göre; JP Morgan'dan Iain Stealey, bu noktada doların zayıf olmasının nedenini saptamanın zor olduğunu açıkladı

Bazı finans kuruluşları, şahin FED, küresel durgunluk korkuları ve Avrupa'da artan jeopolitik risklerin dolara olan talebi artırmasını bekliyor.

Bloomberg HT'de yer alan habere göre; JP Morgan'dan Iain Stealey, bu noktada doların zayıf olmasının nedenini saptamanın zor olduğunu açıkladı. Ayrıca, ABD ekonomisinin diğer ekonomilere göre daha dayanıklı göründüğünü aktardı.

 

Agresif Fed faiz artırımlarının ardından ABD dolarında yaşanan dört aylık artış, Japonya'dan Şili'ye birçok ülkeyi çeşitli koruyucu önlemler almaya sevk etti.

"Dönüm noktası görülmedi"

New York'taki Brown Brothers Harriman'da Döviz Stratejisti olan Win Thin, Gelecek haftaki Federal Rezerv toplantısı öncesinde doların konsolide edebileceğini söyledi. 

 

Tokyo'daki Fivestar Asset Management'tan Hideo Shimomura da dolarda rallinin henüz son bulmadığını belirtiyor. Uzman "Dolar için henüz dönüm noktasını gördüğümüzü düşünmüyorum. Fed'in faizleri ne kadar süre artıracağını net bir şekilde görmeden yükselişin sonuna gelmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Dolarda yükseliş trendinin tersine döneceğini düşünen kurumlar da var.

Sumitomo Mitsui Trust Bank'tan Ayako Sera "doların zirveyi görüp görmediğini anlamak zaman alacak. Ancak şu anki koşullar zirvenin görülmüş olabileceğine işaret ediyor" şeklinde konuştu.

DOLAR KAÇ TL?

Dolar/TL, güne yatay başlamasından sonra 18,61 seviyelerinde işlem görüyor. Piyasaların açık olduğu haftanın dördüncü gününde yani 27 Ekim Perşembe günü, dolar/TL, bugüne de yatay başlamasından sonra saat 10.05 itibarıyla 18,6090 ile dünkü kapanış seviyesinin hemen üzerinden işlem görüyor. Aynı dakikalarda euro/TL yüzde 0,2 azalışla 18,7170'ten, sterlin/TL yüzde 0,3 düşüşle 21,5930'dan satılıyor.

Dolar endeksi, 109,5 ile 20 Eylül'den bu yana en düşük seviyeyi görmesinden sonra 109,8'de dengelendi. Geçtiğimiz gün 3 hafta aranın ardından 1 kritik eşiğini aşan avro/dolar paritesi ise şu dakikalarda önceki kapanışa göre yüzde 0,2'lik azalışla 1,0060 seviyesinde bulunuyor.

EURO NE KADAR?

Euro, önceki kapanışını euro/TL haftanın dördüncü gününde işlem gününde kapanış seviyesinin yüzde euro/TL yüzde 0,2 azalışla 18,7170'ten işlem gördü. Dolar da bu noktada güne yükseliş ile başlamasından sonra 18,60 seviyelerinde işlem görüyor.

Altın 4 gün sonra bu kadar olacak!
1 Ocak 2023 emekli maaşında son dakika! SSK, BağKur, Emekli Sandığı emekli maaşlarında son dakika!
Doğalgaz yardımı nasıl başvuru yapılır? Doğalgaz tüketim desteği yardımı nasıl alınır?