Ekonomi

Doları, euroyu bırakıp yuana yöneldiler

Savaş kıskacındaki Ruslar dolar ve euroya ulaşamayınca yeni bir yatırım aracına yöneldi. Rus Merkez Bankası da bankacılık hizmetlerinde dolar ve euronun payını azaltmak için önlemler almaya hazırlanıyor. Banka dolar ve euronun çeşitli riskler taşıdığına işaret etti. Çin para birimi Yuan'ın Rusya piyasasındaki konumunun giderek güçlendiğini vurgulandığı raporda, Yuan talebinin önemli bir bölümünün Rusya bankalarından geldiği belirtildi

Rusya Merkez Bankası tarafından açıklanan Mali Piyasalardaki Risklere Bakış raporunda Rusya'da Yuan'a yönelik talebin hızla arttığına işaret edildi. Çin para birimi Yuan'ın Rusya piyasasındaki konumunun giderek güçlendiğini vurgulandığı raporda, Yuan talebinin önemli bir bölümünün Rusya bankalarından geldiği belirtildi. Raporda, bankaların yanı sıra profesyonel piyasa katılımcıları ve bireysel yatırımcıların da yuana yönelik taleplerinin arttığı ifade edildi.

Rusya döviz piyasasında Ağustos ayında 39 milyar ruble (yaklaşık 650 milyon dolar) değerinde yuan satın alındığı dile getirilen raporda, bu miktarın 2022 yılının en yüksek miktarı olduğu bilgisine yer verildi. Rusya merkez Bankasının raporunda, Rusya için dost olmayan ülkelerin para birimleri dolar ve euroda satışların arttığı, bu ülkelere yönelik para transferlerinin de düştüğü ileri sürüldü.

 

Yuanla kredi verilecek

Bugün konuyla ilgili bir açıklama yapan Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, Rusya'nın uluslararası rezervlerinde yuanın payının gelecek dönemde daha da artacağını ifade etti. Dolar ve euro kullanımının bir takım riskler barındırdığını dile getiren Rusya Merkez Bankası, bu nedenle bu para birimlerinden uzaklaşma sürecini hızlandıracak ek önlemler alınacağını bildirdi. Rus Merkez Bankası, euro ve dolar ile yapılan bankacılık hizmetlerinin azaltılmasına yönelik adımların atılacağını dile getirmişti. Daha önce, Rusya’nın en büyük iki bankası Sberbank ve VTB yuan cinsinden kredi sağlayacaklarını açıklamışlardı.

Gazproma ödemeler ruble ve yuanla 

Öte yandan Çin de daha önce Rus doğal gazı için dolar yerine Ruble ve Yuan kullanacağı açıklaması yapmıştı. Gazprom, Çinli CNPC şirketiyle doğalgaz sevkiyatı ödemelerinde yuan ve rubleye geçilmesi konusunda anlaşma sağlandığını açıklamıştı. Rus gaz şirketi Gazprom, ayrıca geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada; Türkiye'den yapılacak gaz ödemelerinin yüzde 25'inin rubleye geçirilmesinin planlandığını bildirmişti. Türk yetkililer Bloomberg'e yaptığı açıklamada, ilk etapta yüzde 25 ile başlayacak olan ruble ile ödemelerin zamanla daha fazla artırılmasının hedeflendiğini kaydetmişlerdi.

 

Euro, Sterlin, Japon Yeni, Çin Yuanı, Türk Lirası... Dolar resmen meydan okuyor

Rusya, Türk Lirası’na sıcak bakıyor, petrol ve doğal gaz gelirleriyle TL mi alacak?

Dolar, TL, Euro, Yuan, Ruble fark etmeyecek! Komple paranın kendisi hakkında ürküten tahmin