Ekonomi

Doları olanlar dikkat! Ünlü banka flaş tarihi verip doların ne kadar olacağını söyledi! Acil bakmak lazım

Dünyaca ünlü banka HCBS yıl sonu dolar tahminini güncelledi. Ünlü bankanın yıl sonu ve 2023 yılı için yaptığı dolar tahmini şimdiden çok konuşulmaya başlandı. İşte HSBC'nin yıl sonu dolar tahmini ve dolarla ilgili verdiği tarih... Bu durum yerli yatırımcıyı ve vatandaşları sevindirirken, dolara yatırım yapanları da endişeye sevk etti

Amerika'da enflasyon verilerinin açıklanması ve faiz oranlarının duyurulmasının ardından güçlenen dolar, Türkiye'de bir türlü 18 TL seviyesini aşmadı. Bu durum yerli yatırımcıyı ve vatandaşları sevindirirken, dolara yatırım yapanları da endişeye sevk etti. Dolardaki durum nedeniyle ünlü banka ve analistlerin dolarla ilgili tahminleri de her zamankinden daha fazla önem kazanmış oldu. Dünyaca ünlü banka HSBC de dolarla ilgili dikkat çeken bir tarih vererek tahminde bulundu. 

 

DOLARIN GÖRECEĞİ ZİRVEYİ AÇIKLADILAR

Yatırım yapacak ya da elindeki dolarları değerlendirmek isteyenler dolar ne olacak? Sorusuna cevap arıyor. Konuya ilişkin dünyaca ünlü bankadan açıklama geldi. HCBS yıl sonu dolar tahminini güncelledi. Önümüzdeki dönemde herhangi bir değişiklik için işaret olmadığını söyleyen ünlü banka yıl sonu tahminini açıkladı. İşte doların göreceği o zirve... 

Kurumun notunda, şu ifadeleri kullandı:“Mevsimsel turizm gelirlerinin daha az destekleyici olması ve Avrupa’da resesyon baskısı ile ihracatın zayıflamaya devam etmesiyle Türk lirasının sonbaharda daha belirgin şekilde değer kaybedeceğine inanıyoruz”

DOLARDA ASIL YÜKSELİŞ SONBAHARDA OLACAK

Para politikasında önümüzdeki dönemde değişiklik olabileceğine dair bir işaretin olmadığı belirtildi. Kur korumalı mevduatın yurt içi yerleşiklerin büyük dolar alımlarını önlemede rol oynamaya devam ettiği ifade edilerek, şunlar denildi: 

“Tabii ki destekleyici para politikası ile dolarizasyon arasındaki etkileşim Türk lirası için risk faktörü olmayı sürdürecek ama en azından şimdilik bize göre ana endişe kaynağı değil. Bize göre, Türk lirası için temel makro risk, bozulmanın beklentilerin üzerinde gerçekleştiği ödemeler dengesi dinamikleri ile ilgili. Rekor seviyelere yakın olan dış ticaret açığı, cari açığı, turizm sektörünün en güçlü olması gereken bir dönemde dahi genişletiyor. 

Mevsimsel turizm gelirlerinin daha az destekleyici olması ve Avrupa’da resesyon baskısı ile ihracatın zayıflamaya devam etmesiyle Türk lirasının sonbaharda daha belirgin şekilde değer kaybedeceğine inanıyoruz” 

YIL SONU DOLAR TAHMİNLERİ 19, 5 TL

19,HSBC, son çeyrekte turizm gelirlerinin desteğinin azalmasıyla cari açığın daha da genişleyebileceğine işaret ederek, Dolar/TL tahminini 2022 yıl sonu için 17,5’ten 19,5’e, 2023 ikinci çeyrek sonu için de 18,2’den 21’e yükseltti.