Ekonomi

Doları olanlar için bomba adım! Geri sayım başladı saat belli oldu

Piyasaların günlerdir beklediği kritik tarih sonunda geldi çattı. Amerikan Merkez Bankası FED, doların değerini artıracak faiz artışı kararını verecek. FED, 4 Mayıs’ta Türkiye saati ile 21:00’de faiz kararını açıklayacak. Fed’in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı bugün ve yarın gerçekleşecek

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararına sayılı süre kaldı. Fed’in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı bugün ve yarın gerçekleşecek. Fed, 4 Mayıs’ta Türkiye saati ile 21:00’de faiz kararını açıklayacak. Fed Başkanı Jerome Powell’in basın toplantısının ise 21:30’da başlaması bekleniyor.

Banka mart ayı toplantısında, 3 yıllık aranın ardından ilk kez faiz artırımına gitti. Faizleri 0-0,25'ten 0,25-0,50 aralığına çekti.

HAZİRAN'DA 75 PUANLIK FAİZ ARTIŞI ŞİMDİDEN FİYATLANDI

Piyasalar, Fed’den 50 baz puanlık faiz artışına kesin gözüyle bakıyor. Başkan Powell, Uluslararası Para Fonu (IMF) - Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında düzenlenen panelde yaptığı konuşmasında 50 baz puanlık faiz artışına işaret etmiş, haziran ayı toplantısı için ise 50 baz puanlık faiz artışının yapılma ihtimalini güçlendirmişti. Ancak gelen olumsuz ekonomik veriler sonrası piyasalar haziran ayında 75 baz puanlık faiz artışını fiyatlamaya başladı.

PİYASALARDA MUHTEMEL SENARYOLAR

FED'in faiz artırım kararı ve sonrasında yapacağı açıklamalar dünyada doların değernin artmasına neden olacak.

Dolardaki yükseliş petrol arzının azalmasına buna karşılık fiyatın artmasına neden olabilir.

Altın düşüşü devam edebilir.

Gıda fiyatlarında ve üretici girdi maliyetlerinde de artışlar beklenebilir. 

ABD tahvil faizlerinde yukarı yönlü bir hareket beklenirken; emtialarda ise değer kayıpları yaşanabilir. Dünya borsa endekslerinde ise sert hareketler görülebilir. Piyasalar beklentiler dahilinde bir Fed ile karşılaşırsa da, bu durum daha önceden fiyatlandığı için piyasalarda sert hareketler görülmesi beklenmiyor.

Ayrıca mayıs toplantısında Fed’in, bilanço daraltma planının onaylanabileceği beklentisi de bulunuyor. Fed, 15-16 Mart tarihinde düzenlenen toplantısına ilişkin yayımladığı tutanaklarda, 95 milyar dolarlık aylık bilanço daraltmanın uygun olacağı ifade edilmişti.

Uzman isim Babuşcu'dan dolarda kritik fiyat iddiası! Merkez arka kapıdan dolar satarak..

Hükümetin dolar hamlesi sonra rakam yeniden uçacak! Şu andaki fiyatı olması gereken seviye değil

 

 

Erdoğan'dan dikkat çeken dolar ve enflasyon yorumu! Tarih vererek rakamı açıkladı

Altın ve doları patlatacak enflasyon açıklaması! Türk lirasının değeri iyice düşecek