Kent Haberleri

Doları olanlara acil bir duyuru yapıldı! Bu detaya göz atmadan bir dolar bile bozdurmayın!

Britanya merkezli dünyaca ünlü bankacılık devi Standard Chartered, Türkiye’de seçimleri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan kazanır ve mevcut ekonomi politikalarını devam ettirirse dolar kurunun 36  Türk Lirası bandına çıkabileceğini öngördü.  Bu durum enflasyon ve dövizde yeni rekorlar getirdi

Hükümet, faiz indirimleri boyunca ekonomide genel kabul görmüş ‘ortodoks‘ politikaları bir kenara koyarak, ‘heterodoks’ politikalara geçtiğini belirtmişti. Bu durum enflasyon ve dövizde yeni rekorlar getirdi. Öte taraftan, büyüme ve diğer göstergelerde de herhangi bir  iyileşme sağlanamadı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise bu politikaları ne denli desteklediğini ”Bu can bu tende oldukça iddiayla söylüyorum: Faiz nedendir enflasyon sonuç” diye anlatmıştı. Uluslararası kurumlar, faiz indirimlerinde ısrar eden Cumhurbaşkanının yönlendirmesinde hareket eden Merkez Bankası’nın önümüzdeki hafta da faiz indireceğini düşünüyor.

Fakat enflasyonun baz etkisiyle yıllık olarak azalıp aylık arttığı ve dövizin baskılandığı bu durum riskleri sürekli artırıyor.

İşte detaylar...

‘YÜZDE 50-50’

‘Türkiye’nin belirsiz seçimi’ başlığıyla 16 Şubat 2023 tarihinde Standard Chartered ekonomistleri Geoff Kendrick ve Farooq Pasha’nın imzasıyla yayımlanan raporda da bu risklere yer verildi.

Buna göre raporda, seçimden sonra ortodoks politikalara dönüş halinde dolar için yıl sonu 20 lira bandı tahmini yapıldı. Mevcut politikaların devamı durumunda dolar/TL kurunun tam 36  lira seviyesine çıkabileceğini öngörüldü. Kurumun 2023 senesi sonu için tahmini bu iki tahminin orta noktası olan 28 TL seviyesinde bulunuyor. 

Edinilen bilgilere göre raporda şu ifadelere yer verildi: “Mayısta yapılması planlanan genel seçim sonrasında mevcut yönetimin devam etmesi büyüme politikalarının sürmesi anlamına gelebilir. 2023 sene sonu dolar/TL tahminimiz – Erdoğan’ın yeniden kazandığı ve kazanamadığı – iki farklı seçim sonucu tahminlerimizin orta noktası olan 28 Türk Lirası seviyesinde bulunuyor. Bu, bizim şu anda seçim senaryoları için yüzde 50-50 ihtimal olarak gördüğümüz mevcut görüşümüzü yansıtıyor.”

NE OLMUŞTU?

Merkez Bankası, kur krizini tetikleyen 2021 yılı eylül-aralık dönemi arasındaki 500 baz puanlık faiz indiriminin ardından bir süre sabit tutmuştu.

Merkez Bankası daha sonra, yüzde 80’ oranını aşan resmi enflasyona karşın ekonomik aktivitede yavaşlamayı gerekçe gösterip ağustost ayında 100 baz puan indirerek yüzde 13 oranına çekmişti. Benzer gerekçelerle eylülde 100, ekim ayında 150 baz puanlık indirim gelmişti.

İŞKUR evden çalışmak isteyenlere iş imkânı sunuyor! Herkesin hayalindeki meslek! Acilen göz atın!

İŞKUR şehir hastanelerine rekor sayıda yüksek maaşlı personel alımı yapacak! İlkokul mezunu olmak yeterli!

SGK’dan EYT’lilere kritik deprem duyurusu! EYT’liler bunu hiç beklemiyordu!