Ekonomi

Doları satacaksan ne alacaksın?

Ünlü finans gazetesi Financial Times'ta yer alan güçlü dolar ve ABD ekonomi politikasıyla ilgili analizde doların yukarı yönlü gidişi engelleyebilecek bir neden olmadığı vurgulanarak, "doları satacaksan ne alacaksın" ifadesi kullanıldı. İngiliz Gazete doların karşısında diğer para birimlerinin de güABD özelinde yaşanan ekonomik gelişmeler, Avrupa ülkelerindeki durgunluk ve enflasyona dair negatif beklentiler doların yönünü yukarı olarak sürdürmesine neden olurken bu durum özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeleri zora sokuyor

İngiliz Finans Gazetesi doların yükselişiyle ilgili yayınladığı analizde Dolar durdurabilecek bir gelişme ya da enstrüman olmadığını yazdı. ABD özelinde yaşanan ekonomik gelişmeler, Avrupa ülkelerindeki durgunluk ve enflasyona dair negatif beklentiler doların yönünü yukarı olarak sürdürmesine neden olurken bu durum özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeleri zora sokuyor. Yurt dışı borçları dolar olan gelişmekte ülkeler, doların bu durdurulamaz yükselişi karşısında temerrüde düşme yani borçlarını ödeyememe riski ile karşı karşıya kalıyor.

Financial Times Gazetesi doların yükselişini masaya yatırdı. Analizde doların yükselmesinin temel nedeni olarak; Rusya - Ukrayna savaşıyla baş gösteren enerji krizinin Avrupa ülkelerinde enflasyonu artırması ve durgunlukla ilgili endişelerin artması gösteriliyor.

Analizde görüşlerine yer verilen yatırım ve risk yönetim şirketi Union Investment analisti Christian Kopf,  bütün verilerin daha güçlü bir dolara işaret ettiğini söyledi. Doların enerji ithalatından bağımsız olduğunu ve Avrupa'daki enerji fiyatları enflasyonundan çok fazla etkilenmediğine işaret eden Kopf, doların yukarı yönlü hareketinin süreceğine vurgu yaptı.

Rabobank döviz stratejisi başkanı Jane Foley ise doların yükselişinin arka planına bakıldığında diğer para birimlerinin dolara karşı iyi bir mücadele verebileceklerini düşünmediklerini belirterek, "Doları satacaksan ne alacaksın" diye konuştu.

Analizde ayrıca Fed Başkanı Jerome Powell'ın Jackson Hole'de yaptığı konuşmada, ne kadar acı verirse versin faiz artırımı politikalarını sürdüreceklerine dair açıklaması aksi yöndeki beklentileri ortadan kaldırdı. Fed'in yakında parasal sıkılaştırmayı hafifleteceğine dair şüphelerin ortadan kalktığının kaydedildiği haberde, güçlü doların gelişmekte olan piyasa ekonomilerine zarar verdiği de kaydedildi. Financial Times'ta yer alan analizde, gelişmekte olan ülkelerin dolar cinsinden borç yükünün fazlalığına işaret edilerek, güçlü doların bu ülkelerin borç yükünü giderek artırdığına ve bu ülkelerle ilgili temerrüt risklerinin arttığına işaret edildi.

 

Dolar kahini Selçuk Geçer büyük krizin için tarih verdi! 'Dolar 60 TL olacak!'

Dolar bugün ne kadar? 31 Ağustos 2022 dolar kaç TL? İşte dolarda son durum!

Euro sterlin karşısında değer kazandı! Euro önümüzdeki hafta böyle olacak! Çabuk bakın