Ekonomi

Doların 13 gün sonra geleceği rakamı açıklayan analistlerden sert uyarı: Zengin olmak isteyen baksın

Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesinde analistler tarafından da dolarla ilgili yorumlar gerçekleştirilmeye devam ediliyor. Analistler, kendilerine göre doların 13 gün sonra geleceği seviyeyi açıkladı. Piyasalar Merkez Bankası'nın faiz artırma niyeti olmadığını ifade ediyor

Türkiye, Merkez Bankası tarafından yarın verilecek karara kilitlendi. Piyasalar Merkez Bankası'nın faiz artırma niyeti olmadığını ifade ediyor. İşte bu niyet, ekonomideki düğümü çözebilir. Çünkü uzun bir süreden bu yana 18 TL'nin altında bulunan dolar, yeni verilecek kararla birlikte hemen bu seviyenin üzerine çıkabilir. 

 

İLK ETAPTA 18 TL'NİN ÜZERİNE ÇIKACAK 

Tüm bu olasıklıkları çok iyi bilen analistler ise Merkez Bankası'nın faiz artırımına gitmeme kararının doları yeniden güçlendireceğini ve ilk etapta doların 18 TL'nin üzerine çıkacağını ifade ediyor.

EYLÜL'DEKİ RAKAMDAN SONRASI KORKUNÇ

Ancak analistlere göre asıl sorun, doların 18 TL'nin üzerine çıkması değil. Analistlere göre asıl sorun olan kısım, doların 18 TL seviyesini geçmesinin ardından önünün açılıp rekora doğru koşması. Analistler, eylül ayı için her ne kadar 18.25 bandını işaret etse de bunun daha fazla olma ihtimali de hiç düşük görünmüyor. 
 

Yazar Necdet Erginsoy'un konuyla ilgili görüşleri ise şu şekilde: "Fed’in Haziran ve Temmuz’da 75’şer baz puanlık faiz artışı yaparak son dönemin en agresif para politikasını uygulamasıyla dolarda yıl içi güçlenme daha da arttı. TL tarafında ise Merkez Bankasının faiz artırım olasılığını düşürmesi, liralaşma stratejisine devam kararı alması ve enflasyon baskısıyla kayıp sürdü. Risk primindeki yükselişle beraber kur Temmuz’da 18 seviyesini test etti. Yarın yapılacak yılın sekizinci para politikası toplantısında da faiz değişimi beklenmiyor.

Piyasalar enflasyonun yıl sonunda %70,6 olmasını bekliyor, Merkez Bankasının yıl sonu enflasyon tahmini ise %60,4. Finans ve reel sektör temsilcileriyle yapılan ankete göre katılımcılar yıl sonunda dolar kurunun rekor tazelemesini bekliyor. Ortalama tahmin seviyesi 19,65. Faizde bu yıl için değişikliğe gidilmesi de beklenmiyor.

20 Aralık’ta görülen zirve 18,36. Piyasalarda 18 seviyesi yeni bölge olarak önemle takip edilirken bu seviyenin aşılması durumunda rekor riski de artıyor. Son günlerde 17,90’larda oldukça dar bantta görülen fiyatlamada olası düşüşlerde 50 günün ortalaması olan 17,45 ilk destek olarak izleniyor. 

Dünyanın en büyük fonu Norveç Varlık Fonu dev zararı açıkladı!

Uşak Belediyesi 1 milyon 88 bin 746 TL'den başlayan fiyatlarla 8 arsayı satıyor!

Rams Garden ön talep topluyor! Yeni proje!