Ekonomi

Doların dibine dinamit koyacaklar! Analistler tarih verdi

Amerika Birleşik Devletleri'nde enflasyonun 41 yıllık zirveyi görmesinin ardından gözler FED'in 26-27 Temmuz'da açıklayacağı faiz kararına çevrildi. FED'in 75 baz puanlık artış yapması bekleniyor. Bu da doları paraşütsüz uçuracak. Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre enflasyon yıllık yüzde 9,1’e yükseldi

Amerika Birleşik Devletleri'nde tüm dünyanın dört gözle beklediği enflasyon verileri bugün itibariyle açıklandı. Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre enflasyon yıllık yüzde 9,1’e yükseldi. Bu, 1981 yılının sonundan beri görülen en yüksek seviye olarak kayda geçti.

BEKLENTİLER DAHA AŞAĞIDA KALDI 

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi yüzde 8,8’di. Enflasyon böylece rekor tazeledi. Enflasyon önceki ay yüzde 8,6 olmuştu.

VERİLER SONRASI DOLAR YÜKSELDİ

Enflasyon aylık bazda da yüzde 1,3 ile 2005’ten beri en büyük artışı kaydetti. Beklenti yüzde 1,1’di.
Çekirdek TÜFE yıllık yüzde 5,9’a geriledi. Beklenti yüzde 5,7’ydi. Çekirdek enflasyon aylık bazda yüzde 0,7 arttı. Veri sonrası ABD tahvil faizleri ve dolar yükselirken vadeli endeksler düştü.
 

Tahminleri aşan enflasyon rakamı fiyat baskılarının daha da arttığını ve ekonominin genele yayıldığını gösterdi. Bu da ABD Merkez Bankası’nın agresif faiz artırımlarına devam edeceğinin bir göstergesi.

BAŞKAN BİDEN DA STRESE GİREBİLİR

Yüksek enflasyon ABD Başkanı Joe Biden üzerindeki baskıyı da artırabilir. Her ne kadar ekonomistler bu veriyle enflasyonda zirvenin görüldüğünü düşünse de Çin’deki karantinalar, Ukrayna’daki savaşın tedarik zincirini etkilemesi gibi çeşitli faktörler enflasyonun uzun süre baskı altında kalmasına neden olabilir.
 

ŞİMDİ TÜM GÖZLER FED'DE

ABD'de enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından şimdi de tüm gözler FED tarafından verilecek karara çevrildi. Eğer FED, 26 Temmuz'da 75 baz puanlık bir faiz artışı ön görürse bu da doların dibine dinamit koymak olacak. 

FED'İN SON FAİZ KARARI NE OLDU?

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 75 baz puan artışla yüzde 1,50-1,75 seviyesine çıkardı. Böylelikle Fed, 1994 yılından bu yana en sert faiz artışını gerçekleştirmiş oldu. Fed karar metninde, yüzde 2'lik enflasyon hedefine dönme konusunda güçlü bir taahhüde sahip olduğuna vurgu yaptı.

Yağ fiyatlarına zelzele etkisi! 1,2,3,4,5 litre Ayçiçek yağı ne kadar?

Dolar bugün ne kadar? 13 Temmuz dolar kaç TL? İşte dolarda son durum!

13 Temmuz benzin, motorin, LPG fiyatları! Benzine indirim var mı? İşte güncel fiyatlar!