Ekonomi

'Doların sonu geliyor'

Kriz kahini ekonomistten ABD'nin para birimi doların tahtının sarsıldığı açıklaması geldi. Roubini'ye göre Çin para birim yuan doların tahtını sallıyor.  

Kriz kahini olarak bilinen ünlü ekonomist Nouriel Roubini, olası bir iki kutuplu bir para birimi rejiminin, mevcut dolar bazlı tek kutuplu sistemin yerini almasının muhtemel olduğuna inandığını ifade etti.  

2008 küresel mali krizini öngörmesiyle bilinen ve 'DR. Kıyamet' olarak da tanınan ABD'li ekonomist Nouriel Roubini, ABD dolarının dünyanın ana rezerv para birimi statüsünün tehlikede olduğunu dile getiren bir yazı kaleme aldı. Roubini  Financial Times için yazdığı bir makalede, henüz hiçbir para biriminin doları tamamen kaidesinden indiremese de ABD para birimi doların, Çin yuanına karşı rekabet avantajını hızla kaybettiğine işaret etti. Roubini, Financial Times Gazetesi'ndeki yazısında; ulusal güvenlik amaçlarıyla doların artan bir şekilde silah haline getirilmesi ve batı ile Çin, Rusya, İran ve Kuzey Kore gibi yıkıcı güçler arasında artan jeopolitik rekabet göz önüne alındığında, bazılarının dolarsızlaştırmanın hızlanacağını iddia ettiğine işaret ederek,  ABD ve Çin'i çevreleyen iki jeopolitik etki alanına giderek daha fazla bölünen iki kutuplu bir para birimi rejiminin eninde sonunda tek kutuplu olanın yerini almasının muhtemel olduğu değerlendirmesinde bulundu.

"DOLARIN CAZİBESİ BALTALANIYOR"

Washington'un yaptırımlarla kendi para biriminin cazibesini aktif olarak baltaladığını ileri süren Roubini, bir ülkenin rezerv para birimi statüsüne ulaşması için tam döviz kuru esnekliği ve uluslararası sermaye hareketliliğinin gerekli olmadığını savundu. Roubini, "Çin'in sermaye kontrolleri olabilirken, ABD'nin düşmanlar ve akraba dostlar arasında dolar varlıklarının cazibesini azaltabilecek kendi versiyonu vardır. . Bunlar arasında rakiplerine karşı mali yaptırımlar, ulusal güvenlik açısından hassas birçok sektör ve şirkete yönelik iç yatırımlara yönelik kısıtlamalar ve hatta birincil yaptırımları ihlal eden arkadaşlara karşı ikincil yaptırımlar yer alıyor ” ifadelerini kullandı. Çin'in yabancı ortaklarıyla yuan işlemlerini hızlandırdığına dikkat çeken ve bu eğilimin muhtemelen devam edeceğini kaydeden Roubini ayrıca, daha fazla gelişmekte olan piyasa ekonomisinin  [yuan] cinsinden petrol ticareti yapma ve rezervlerinden daha büyük bir paya sahip olma kabiliyetini de memnuniyetle karşılayacağını kaydetti. (CNNTürk)