Ekonomi

Doların tahtını sallayacak gelişme! 8 ülkeden ortak adım!

Başta Rusya’nın girişimleriyle BRICS ülkeleri nezdinde devam eden ve Suudi Arabistan’ın katıldığı ticarette “dolarsızlaşma” süreci, son olarak Arjantin ile Brezilya’nın da eklenmesiyle hız kazanıyor. Amerika Birleşik Devletleri yaptırımları sebebiyle ticaretinde doların payını azaltmaya yönelik sürecin başını Rusya Federasyonu çekerken, ABD’nin doları ekonomik bir silah olarak kullandığına yönelik endişeler nedeniyle diğer pek çok ülke de Rusya’ya benzer bazı adımlar atmaya başladı

Anadolu Ajansı ekonomi muhabirinin derlediği gelişmlere göre, 2008’de yaşanan küresel mali krizden sonra başlayan dolarsızlaşma eğilimi, 24 Şubat 2022’de patlak veren Rusya-Ukrayna savaşından sonra büyük hız kazandı.

Amerika Birleşik Devletleri yaptırımları sebebiyle ticaretinde doların payını azaltmaya yönelik sürecin başını Rusya Federasyonu çekerken, ABD’nin doları ekonomik bir silah olarak kullandığına yönelik endişeler nedeniyle diğer pek çok ülke de Rusya’ya benzer bazı adımlar atmaya başladı.

Öte yandan, ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından uygulanan mali politikaların, gelişmiş ülkelerde 1970’li yıllarda Latin Amerika’da yaşanan borç krizine benzer krizleri tetikleme ihtimali de yine dolardan uzaklaşma eğilimine popülerlik kazandıran bir unsur olarak ön plana çıkıyor.

Dünyanın en büyük 2’nci ekonomisi Çin de uluslararası ticarette yuanın payını yükseltip, yurt dışı yatırımlarını artırarak, yeni uluslararası ticaret ortaklıkları kurarak. geliştirdiği Sınır Ötesi Bankalararası Ödeme Sistemi (CIPS) sayesinde yuanın küresel konumunu güçlendiriyor.

DOLARIN REZERVLERDEKİ PAYI GERİLİYOR

 EYT'de şartlar belli oldu! İşte Meclis'e gelen kanun teklifi!

İslam Memiş, altında yeni rekor için tarih paylaştı!

Benzin ve motorine yeni bir indirim mi geliyor? O firma elini taşın altına koydu!