Doların yükselişi konut fiyatlarını artıracak!
Doların yükselişiyle birlikte konut piyasasında, asıl tehdit 'maliyet' olarak görülüyor. Kur farkı maliyetleri artıracak, bu da uzun vadede fiyatlara yansıyacak...
Doların yükselişiyle birlikte şehir merkezindeki konut fiyatları yükselirken, 'maliyet' tehlikesi de gündeme geldi. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, dolardaki yükselişin devam etmesi halinde inşaat maliyetlerinin de yükseleceğine, bunun da uzun vadede konut fiyatlarını yukarı çekebileceğine dikkati çekti. Çelik, "Doların yükselmeye devam etmesi halinde tüm sanayide sıkıntı yaşanabilir. Konutta demirden tutun vitrifiyeye kadar maliyetler artıyor. Bu durum uzun vadede tüketiciye yansıyabilir" dedi. TL'ye ivme Ömer Faruk Çelik, dolardaki yükselişin gayrimenkul sektörüne iki türlü etkisinin olacağını söyledi. Döviz geliri olanların kur farkını değerlendirebileceğini belirten Çelik, "Bu yükseliş, az da olsa Türk Lirası üzerinden fiyatlandırılan projelerin satışlarını artırabilir. Ancak, bu piyasa koşullarında dolar ile satış yapıp, kur sabitlemeyen ya da TL'ye dönüş yapmayanların iş yapması zor gibi gözüküyor" diye konuştu.
Fiyatlara yansıyabilir Dolardaki artışın gayrimenkul sektörüne satışların dışında 'maliyet' etkisinin de olacağını vurgulayan Çelik, şu değerlendirmeyi yaptı: "Satışlardaki etkinin dışında, dolardaki bu yükseliş inşaat maliyetlerimizi yukarı çekiyor. Dolarda şu ana kadar yaşanan artış bizim maliyetlerimize de yansıyabilir. Yalnızca inşaat sektörü değil tüm sanayi bu durumdan etkilenir. İnşaat maliyetlerinin yükseliyor olması demek de, uzun vadede konut fiyatlarını yukarı çekebilir. Bu nedenle, dolardaki artış firmalardan çok tüketiciyi de ilg'ilendiriSonbaharda zam beklentisi var İSTANBUL İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, bina inşaatlarında ithal malzemenin eskiden daha fazla kullanıldığını ancak şu anda yaklaşık yüzde 20 oranında olduğunu belirtti. Ramazan ve yaz tatili sonrasında sonbahar döneminde yüzde 8 ile 15 arasında zam beklediklerini ifade eden Durbakayım, şöyle konuştu: "Yalnızca dolar değil, bir takım faktörler bir arada. Vergilerde zam oldu, bunun yanında enflasyonda da bir hareket oldu. Sektör fedakarlık yaparak, bu artışları yansıtmadı ancak yeni gelecek maliyet artışları fiyatları etkileyecektir. Şu an zam mevsimi değil ancak sonbaharla birlikte sektör bunları üzerine koymak durumunda." Bina maliyet endeksi artıyor TÜRKİYE İstatistik Kurumunun açıkladığı Bina inşaatı Maliyet Endeksi, Ocak-Mart aylarını kapsayan yılın ilk çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,9, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde arttı. BİME'de 2013 yılı birinci çeyreğinde işçilik endeksi bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,7, malzeme endeksi ise yüzde 1,6 arttı.
Vatan Gazetesi