28 / 04 / 2024

Dönüm nedir? Dönüm nasıl hesaplanır?

Dönüm nedir? Dönüm nasıl hesaplanır?

Gayrimenkul yatırımı olanlar tarafından 'dönüm' kavramı sıklıkla duyulur. Bu kavram günümüzde emlak sitelerinde de taşınmaz ürün özelliklerinde kullanılıyor. Arazi alanlarının büyüklüğünü ifade eden dönüm kaç metrekaredir ve nasıl hesaplanır? İşte dönüm kavramı ile ilgili kapsamlı bilgiler...



DÖNÜM NEDİR, NASIL ORTAYA ÇIKMIŞTIR?

Türkiye'de yaygın olarak kullanılan bir yüzölçümü birimi olan "dönüm", geçmişte farklı bir değere sahipti. 1945 yılına kadar, dönüm birimi 918 metrekarelik bir alana denk geliyordu. Ancak bu ölçü birimi, metrik sistemle uyumlu olmadığı için bazı sorunlar ortaya çıkarmıştı. Metrik sisteme geçildikten sonra, dönümün metrekareye kesin olarak çevrilmesi konusunda zorluklar yaşanmıştır.

Bu sorunu çözmek amacıyla, 1945 yılında alınan bir yasa kararı ile dönümün metrekareye dönüşümünde yaşanan karışıklıklar giderildi. Bu yasa değişikliği sayesinde dönümün yeni değeri belirlenerek, yüz ölçüm hesaplamalarında daha kesin ve anlaşılabilir bir sistem oluşturuldu.

1 DÖNÜM KAÇ METREKAREDİR?

Topraklandırma Kanunu hükümleri uyarınca, bir dönüm alanın 1000 metrekare olarak değerlendirildiği bilinir. 1000 metrekare, geniş bir alanı ifade edip çeşitli amaçlarla kullanılabilen alanları oluşturuyor. 

Dönüm nedir? Dönüm nasıl hesaplanır?

BÜYÜKLÜK SIRASINDA DÖNÜMÜN YERİ NEDİR?

Arazi ölçü birimleri, genellikle 10'ar veya 10'ar katları şeklinde artar veya azalır. Bu nedenle daha küçük ölçüler daha büyük olanlara bölünürken 10 ile çarpılır veya 10'a bölünür. Bu ölçü birimlerinin bazıları ve dönüşümleri şu şekildedir:

  • 1 ar, 100 metrekareye denk gelir.

  • 1 dekar, 1000 metrekareye eşittir.

  • 1 dönüm yine 1000 metrekareye karşılık gelir.

  • 1 hektar, 10.000 metrekareye denk gelir. 

  • 1 kilometrekare, 1.000.000 metrekareye eşittir.

DÖNÜM HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Dönüm, hektar ölçü birimi yerine de kullanıldığı için aynı hesaplama işlemi kullanılıyor. Ancak dönüm hesaplaması yapmadan önce alan hesaplaması yapmak önem taşıyor. Ardından, alan ölçü birimi, dönüme çevriliyor. Dönüm hesaplamanın bir diğer önemli yönü de diğer alan birimlerine dönüştürmektir. 1 dönümün diğer ölçü birimlerindeki karşılığı şu şekildedir:

  • 1 dönüm = 10 ar
  • 1 dönüm = 1 dekar
  • 1 dönüm = 0,1 hektar
  • 1 dönüm = 0,001 kilometrekare

Arsa yatırımında nelere dikkat edilmelidir?

Metaverse'den arsa nasıl alınır?

Arsa payı nedir? Arsa payı neye göre belirlenir?

 


Geri Dön